Skip to main content

Meghökkentő mennyiségű nemesfémet remél utcák tisztításából egy cég Nagy-Britanniában. A Veolia Environmental Services nevű vállalat 40 városban söpri az utcákat és várakozása szerint évente 1 millió font (350 millió forint) értékű aranyat, platinát, palládiumot és ródiumot takarít be.

A nemesfémek az autók katalizátoraiból, a kipufogógáz révén kerülnek a kövezet felszínére, de az utca pora eddig egyszerűen szeméttelepekre vagy komposztálókba került. A Veolia azonban Ling Hallban nemesfémkinyerő üzemet épített, ahol a szemét jó pár tisztítási fázison, szűréseken és vegyszeres mosásokon megy át, hogy végül kiadja magából értékes részecskéit.

Richard Kirkman, a cég műszaki igazgatója elmondta, az utca porában nagyjából olyan arányban fordulnak elő a nemesfémek, mint az ércben, így az egész hasonló haszonnal kecsegtet, mint a hagyományos bányászat.

Bár a nemesfémek igen kis mennyiségben hevernek az utcán, a vállalat nagy adag port tud feldolgozni: évente 165 ezer tonnát gyűjt be az utcákról. Reményei szerint ebből másfél tonna platinára, 1300 kiló palládiumra, 800 kiló ródiumra tehet szert. Az aranyról nincsenek pontos adatok.

New Yorkban egyébként hasonlóan ténykedik egy férfi, de ő nem épített tisztító üzemet - puszta kézzel dolgozik. Az aranyat, platinát, drágaköveket közvetlenül szedegeti fel az utcáról. Vadászterülete olyan városrész, ahol sok az ékszerműves és -bolt. A férfi saját bevallása szerint van, hogy hetente 800 dollárt (180 ezer forint) szed össze az utcán.

Forrás: http://index.hu/tech/2013/07/17/szazmillionyi_arany_hever_az_utca_poraban/

Kép forrása: http://www.sikerado.hu/

TOP 5