Skip to main content

A kartonpapírt leginkább csomagolásra használják, holott jobb sorsra érdemes. Ezt főleg reciklált állapotában tudja megmutatni: ilyenkor kiderül, hogy az építészettől a lakberendezésen át a műalkotásokig mindenre jó. A világhírű japán építész, Ban Sigeru már jóval az ökológus divat előtt felhasználta a kartonpapírt. „Egyszerűen utálom a pazarlást” – ez a jelmondata. (Aiolus News)

1983-ban kapta meg az engedélyt, hogy préselt, különleges, vízhatlanságot biztosító festékkel bevont kartonból épületstruktúrákat is létrehozzon. Egyik kiváló munkája a dél-franciaországi Nîmes közelében, egy római vízvezeték mellett 2007 nyarán épített kartonhíd. A 281 kartoncsőből álló hídon egyszerre 20 ember mehetett át biztonságosan. Ugyancsak ilyen préselt kartoncsöveket használt fel a japán tervező a tavaly májusban az olaszországi L’Aquilában felépített ideiglenes koncertcsarnokhoz, amelyet a japán kormány a 2009-es földrengés áldozatai iránti szolidarításból ajándékozott a városnak.

A svájci Michael Hansmeyer oszlopai fafaragásoknak tűnnek, holott lézerrel vágott kartonpapírlapokról van szó, amelyek úgy állnak szilárdan, hogy egyetlen csepp ragasztó sem kell hozzájuk. A kartonpapírból készült bútor prototípusát már 1969-ben megalkotta Frank O. Gehry, de jelenleg is nagy a keletje e műfajnak. Az olasz Generoso Pellegrini egész lakberendezési gyűjteményt tervezett kartonpapírbóla fotelektól a könyvespolcokig.

Carlos Teixeira brazil építész 2010-ben egy látványos labirintust készített a 29. nemzetközi Sao Paolói biennáléra, amelynek Jorge Luis Borges könyvének, a Másik, ugyanaz-nak címét adta (El otro, el Mismo). A hullámpapír hangszigetelő hatását is bebizonyították finn építészek a Mafoombey Acoustic Space létrehozásával: Martti Kalliala, Esa Ruskepää és Martin Lukasczyk 720 darab, ugyancsak ragasztás nélküli profi hangminőséget biztosító szobát hoztak létre. A tér, amelynek formája egy fülre emlékeztet – hasonlóan Jean Sibelius zeneszerző helsinki emlékművéhez, ahol a szoborportré hátterét óriás fülek adják – 2005-ben elnyerte a helsinki művészeti egyetem nagydíját.

(Forrás: energiacentrum.com / Aiolus News)

TOP 5