Skip to main content

Az EU-ban évente 5,5 millió tonna tojást használunk fel, melynek ötöde a III. kategóriájú veszélyes állati hulladéknak minősülő tojáshéj. Ennek ma még csak a 10%-át hasznosítjuk, de egy hazai koordinálású nemzetközi kutatás változtatni fog ezen. A héjhártya nem csak a kozmetikai iparnak jó. 

Az elmúlt évtizedekben a hulladékkezelés a mezőgazdaság legtöbb területén jelentős problémává vált. Ilyen a tojásfeldolgozó ipar is, ahol évről-évre egyre növekvő mennyiségű tojáshéj hulladékkal kell megbirkózniuk a vállalkozásoknak. Az európai uniós és a nemzeti szabályozásoknak megfelelően a tojáshéj III. kategóriájú veszélyes állati hulladéknak minősül, így annak kezelését, megsemmisítését csak hatósági engedéllyel rendelkező vállalatok végezhetik el. A kezelés éves szinten több millió forintos kiadást jelent egy kis- és közepes méretű tojásfeldolgozó vállalatnak.

A tojáshéj azonban egy rendkívül értékes alapanyag lehet. Számos területen – mint például trágyák, takarmányok, étrend-kiegészítők előállításánál – jelenleg is használják. Különösen értékes anyagok – például: kollagének, hyaluronsav és glükózamin – vonható ki a héjhártyából, ami a hártya feldolgozását különösen vonzóvá teszi, többek között a kozmetikai ipar számára.

A feldolgozás első, kulcslépése a tojáshéj és a héjhártya különválasztása. Az Európai Unió 7. Keretprogramja által támogatott ShellBrane projekt (szerződés szám 286910) célja egy olyan technológia kidolgozása, amivel lehetővé válik a magas mésztartalmú tojáshéj és az annak belsejében található, értékes anyagokban gazdag héjhártya automatizált különválasztása és a kapott termékek kezelése (szárítása, fertőtlenítése) és csomagolása. 

A projekt eredményeként a tojásiparban tevékenykedő vállalkozások két oldalról élvezhetnek majd előnyöket: egyrészt elkerülhetik a hulladék begyűjtésére jelenleg fordított költségeket, másrészt az általuk termelt hulladék értéke jelentősen megnövekszik, így azok eladásából többletbevételt könyvelhetnek el.

Az Eurostat felmérései szerint Európában évente több, mint 5,5 millió tonna tojást használnak fel, ebből körülbelül 1 millió tonna tojáshéj keletkezik. Jelenleg ennek a hulladéknak csupán 10%-át használják fel újra. Ez azt mutatja, hogy a projekt sikeres lebonyolítása esetén a kifejlesztett eljárás jelentős piaci potenciállal bírhat.

A két éves ShellBrane projektet (2012 május - 2014 április), az MFKK Feltaláló és Kutató Központ Szolgáltató Kft.Koordinálja az alábbi partnerek részvételével: BDN Ingenieria de Alimentacion SL (Spanyolország), Ecomotive Élelmiszeripari, Kereskedelmi és Szolgáltatói Kft. (Magyarország), FRISIAN Egg Bv (Hollandia), Impuls (Lengyelország), OSV S.R.L. (Olaszország), Ardoran Ou (Észtország), Labor S.R.L. (Olaszország). 

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2013/01/11/tojashejbol-lesz-a-csoda

TOP 5