Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Holland tengerbiológusok egy új gombafajt azonosítottak a Csendes-óceán egyik szemétszigetéről származó minták elemzése során, amely képes a polietilén műanyagok lebontására. 

A NIOZ kutatóintézet szakemberei szerint a Parengyodontium album nevű gomba a napfény hatására megváltozott műanyagot részesíti előnyben, írja az Index az Interesting Engineering cikke nyomán.

hirdetés

A laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek során a kutatók szénizotópokkal jelölt műanyagot használtak, amely lehetővé tette a polietilén lebontásának nyomon követését. A gombák napi 0,044 százalék sebességgel bontották le a műanyagot, ami bár lassúnak tűnhet, mégis jelentős előrelépés a műanyag-szennyezés elleni harcban.

Annika Vaksmaa, a NIOZ munkatársa szerint a gomba által lebontott polietilén nagy része szén-dioxid formájában távozik, ami hasonló mértékű kibocsátást jelent, mint az emberi légzés. Vaksmaa hangsúlyozta az UV-fény fontosságát, mivel a gombák csak a napfényen előkezelt műanyagokat képesek lebontani. A kutatók szerint a tenger mélyebb rétegeiben élő más gombafajok talán még az UV-fény nélkül is képesek lehetnek a műanyagok lebontására.

A szennyezés óriási probléma a bolygón

A tengerekben a műanyaghulladék gyakran örvényekbe kerül és ott halmozódik fel. Az északi szubtrópusi csendes-óceáni örvényben például 80 millió kiló műanyag található, amelyet nem lehet egyszerűen eltávolítani anélkül, hogy kárt ne okoznánk a tengeri élővilágban.

A világ jelenleg csak négy műanyagot lebontó gombafajt és több száz plasztikevő baktériumot ismer. Az évente előállított 400 milliárd kiló műanyag mennyisége 2060-ra várhatóan megháromszorozódik.

Az újrahasznosítás nélküli műanyagok lebontására képes élőlények kutatása és enzimeik megismerése elengedhetetlen a környezeti katasztrófa elkerülése érdekében.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Az ENSZ szerint 2040-ig 80 százalékkal lenne csökkenthető a műanyagszennyezés

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

TOP 5