Egy kanadai feltaláló egy egyszerű megoldást kínálna egy globálisan jelen lévő problémára: a vashiányra.

Christopher Charles kanadai feltaláló hat éve Kambodzsában azzal szembesült, hogy rengetegen vashiányos anémiában szenvednek, a szegényeknek azonban nincs pénze sem a kiegyensúlyozott, vasban gazdag táplálkozásra, sem a vastablettákra.

A kutató ezért egy olyan megoldást talált ki, amely egyszerűen oldaná meg a vashiány globális problémáját, amiben egyes adatok szerint világszerte 3,5 milliárdan szenvednek: egy kis vastárgyat alkotott, amelyet elég főzés közben az ételbe tenni 10 percre, hogy fedezze egy ember vasszükségletének 75 százalékát.

Mivel Charles először a kambodzsaiakon akart segíteni, ezért egy hal alakú vastárgyat alkotott, a hal ugyanis a szerencse jelképe az ázsiai országban. A kis vashalakat pedig elvileg 5 évig lehet használni.

A feltaláló kipróbálta a vashalakat Kambodzsában, és azt tapasztalta, hogy a mindennapos használat mellett kilenc hónap után felére csökkent a vashiányos anémiás esetek száma.

A vashalak feltalálója a promóvideójában azt mondta, egy kambodzsai helyi üzemben gyártják a kis vashalakat újrahasznosított vasból, kézileg készül a csomagolása helyi pálmalevelekből, és mozgáskorlátozottakat is foglalkoztatnak, akik a bányákban sérültek meg.

A célt bárki támogathatja azzal, hogy a honlapjukon 25 dollárért vesz egy vashalat a rászorulóknak.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: facebook

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu