Skip to main content
mesterséges intelligencia halott videóchat

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Furcsa, egyben bizarr hír látott napvilágot Dél-Koreában. 

Kapcsolat a halottakkal avagy a virtuális mással

Egy ott működő, mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó startup, a DeepBrain Al azt állítja, a gyászolók 1.000 font megfizetése ellenében videóchaten beszélhetnek elhunyt hozzátartozójukkal, - pontosabban annak virtuális másával -, adott hírt erről a Daily Star.

hirdetés

A fejlesztők szándéka eredetileg az volt, hogy a „virtuális személy“ segítse a gyászolók fájdalmának a feldolgozását, ennek ellenére Joseph Murphy, a cég illetékes szakembere elismerte, a szolgáltatás fogadtatása rendkívül ellentmondásos.

Mint elmondta, néhány ember üdvözölte a hírt, hogy „tovább élhessen“, míg mások hiteltelennek gondolták a szolgáltatást. A fejlesztés támogatóinak azonban azért tetszett az ötlet, mert a szolgáltatás révén a hozzátartozók felidézhetik a régi szép emlékeket, azaz ez a kép maradhat fenn róluk a szeretteik emlékezetében.

Murphy szerint leginkább azok veszik majd igénybe a virtuális személy létrehozatalát, akik halálos betegségben szenvednek, és nem szeretnék, ha így látnák őket a hozzátartozók. A jelentkezőknek csak néhány órát kell eltölteniük a kamera előtt, hogy a szoftver elsajátítsa a gesztusaikat és a hangjukat, és már kész is a virtuális más.

A tervek szerint az elsajátításért 20.000 fontot kérne a cég, a beszélgetésekért pedig alkalmanként 1.000-et.

Élősködnek a gyászolókon?

Egy gyászolásban az embereket segítő csoport önkéntese, Sue Gill a hír hallatán nemtetszésének adott hangot. Szerinte a fejlesztés több mint bizarr, egyenesen hátborzongató, illetve olyan, mintha a virtuális más szolgáltatásával élősködnének a gyászolókon.

Voltak olyan vélemények is, miszerint a fejlesztés alapgondolata a Fekete tükör c. híres sorozat egy epizódjából származhat. A filmben egy nő nem másra, mint arra vállalkozik, hogy a halott szerelmét visszahozhassa, és ehhez veszi igénybe a mesterséges intelligencia segítségét.

A Netflixen látható sorozat bevezetőjében az alkotó úgy fogalmaz, hogy az epizódok egy olyan, csúcstechnológia által irányított jövőt vizinálnak, melyben az emberiség legnagyobb találmányai a legsötétebb ösztöneit hívják életre.

Úgy látszik, sikerülni fog...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Visszatértek a halálból: 3 túlélő megdöbbentő története

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Ben White on Unsplash 

TOP 5