Skip to main content
COP27 Kairo klímacsúcs lobbisták

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Nagy számban jelentek meg az energiacégek lobbistái az idei egyiptomi klímacsúcson

A fosszilis tüzelőanyagokkal foglaló vállalatok képviselőinek egy része ráadásul a nemzeti delegációkkal érkezett, vagyis szabad bejárásuk van az összes tárgyalóterembe.

hirdetés

Összesen 33.449 regisztrált résztvevője van az egyiptomi COP27 klímacsúcsnak, amivel ez a második legnagyobb ENSZ klímakonferencia a tavalyi, glasgow-i rendezvény után.

Egy november 10-én végzett elemzés szerint

636 LOBBISTA IS ÉRKEZETT AZ ESEMÉNYRE, AKIK A FOSSZILIS TÜZELŐANYAGOKKAL FOGLALKOZÓ VÁLLALATOKAT KÉPVISELIK

– írja a Yahoo Finance.

Az elemzés szerint 25 százalékkal több lobbista érkezett most Egyiptomba, mint tavaly Glasgowba. Ha pedig a cégek képviselői egy önálló tömböt alkotnának, akkor ez a csoport nagyobb lenne, mint bármely nemzet hivatalos delegációja a rendezvényen – leszámítva a jövő évi konferencia házigazdájának számító Egyesült Arab Emírségek ezerfős képviseletét

A lobbisták egyharmada ráadásul hivatalosan a nemzeti delegáció részeként bejegyezve van jelen a november 6. és november 18. között megrendezett konferencián.

EZ AZT JELENTI, HOGY EZEK A SZEMÉLYEK ÍGY SZINTE KORLÁTLAN BEJÁRÁST KAPNAK AZ ÖSSZES TÁRGYALÁSRA ÉS RENDEZVÉNYRE, SZEMBEN A MÉDIÁVAL ÉS MÁS NEM KORMÁNYZATI SZERVEZETEKKEL.

Noha a nagy olaj- és gázipari vállalatok most sokkal szerényebben vannak jelen, és már nem állítanak fel kirívó pavilonokat sem, valószínűleg aktívan lobbiznak a saját érdekükben. Ezt támasztja alá, hogy egy februárban, Kairóban megrendezett olaj- és gázipari szakkiállításon több nagy energiacég vezetője is nehezményezte, hogy nem vették eléggé figyelembe a véleményüket a COP26-os tavalyi találkozón. Emellett reményüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az idei rendezvényen nagyobb szerepet kapnak majd.

A COP26 UTÁN EGYÉBKÉNT AZ ENSZ KLÍMAÜGYNÖKSÉGE MEGKEZDTE ANNAK FELÜLVIZSGÁLATÁT, HOGY A NEM KORMÁNYZATI „MEGFIGYELŐKET" MILYEN MÓDON AKKREDITÁLJÁK.

A felülvizsgálat még folyamatban van, és egyebek mellett azt mérlegelik, hogy nyilvánosságra kell-e hozni például az összeférhetetlenségeket

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ezek most a világ legnagyobb olajvállalatai

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Simon Berger képe a Pixabay -en.

TOP 5