Skip to main content
modernkori rabszolgaság ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO)

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Jelentősen megnőtt, mintegy 50 millióra emelkedett az elmúlt években a világban azoknak a száma, akiket akaratuk ellenére munkára vagy házasságra kényszerítettek - közölte a modernkori rabszolgaságról hétfőn kiadott jelentésében az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO)

Az ENSZ égisze alatt működő Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (ILO) és a Nemzetközi Migrációs Szervezetnek (IOM) a Walk Free Foundation nevű civil szervezettel közösen közzétett legfrissebb jelentése rámutatott, hogy a koronavírus-járvány, a fegyveres konfliktusok és a klímaváltozás miatt az oktatásban és a foglalkoztatásban világszerte súlyos zavarok keletkeztek, amelyek még inkább növelték a mélyszegénységet és a kényszerű elvándorlást.

hirdetés

Az ILO által közölt legfrissebb adatok szerint

2021-BEN 27,6 MILLIÓ EMBER - KÖZÜLÜK TÖBB MINT 3,3 MILLIÓ GYEREK - VÉGZETT KÉNYSZERMUNKÁT, ÉS 22 MILLIÓ EMBER ÉLT KÉNYSZERHÁZASSÁGBAN.

A házasságra kényszerítettek több mint kétharmadát nők és lányok tették ki.

Nőtt a modernkori rabszolgaságban élő emberek száma

A legutóbb közzétett, 2016-os adatokhoz képest mintegy 9,3 millióval nőtt a modernkori rabszolgaságban élő emberek száma. A friss jelentés szerint a kényszermunka több mint fele a magas jövedelmű, illetve a közepes jövedelem magasabb kategóriáihoz tartozó országokban fordult elő, a bevándorló munkavállalók pedig több mint háromszor nagyobb valószínűséggel váltak érintetté.

A jelentés kitért Katarra, amelyet a novemberi FIFA labdarúgó-világbajnokságra való felkészülés közben sokan vádoltak azzal, hogy megsérti a vendégmunkások jogait. Az ILO 2018 áprilisában irodát is nyitott Dohában, és mint írták, azóta jelentős volt az előrelépés a több százezer bevándorló munkavállaló élet- és munkakörülményeinek tekintetében.

A katari világbajnokság vezérigazgatója kijelentette, hogy Katar minden megalapozott kritikára válaszolt, de az országot sok nem tényeken alapuló, igazságtalan kritika is érte a világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.

Az ILO-jelentés a Kína egyes térségeiben alkalmazott kényszermunkával kapcsolatos aggodalmakról is beszámolt az ENSZ emberi jogi biztosának augusztus 31-én publikált jelentésére hivatkozva, amely szerint Kínában súlyosan megsértették az emberi jogokat, és az ujgurok, valamint más muszlimok fogva tartása Hszincsiangban emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet. Kína viszont határozottan tagadta az ENSZ-jelentésben szereplő megállapításokat.

A KÖZZÉTETT DOKUMENTUM SZERINT VILÁGSZERTE SZINTE MINDEN 150. EMBER MODERNKORI RABSZOLGAKÉNT ÉL.

Guy Ryder, az ILO főigazgatója nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezte, hogy a modern rabszolgaság felszámolásában nem történt előrelépés, és felszólította a kormányokat, s mellettük a szakszervezeteket, a munkaadói szervezeteket, a civil társadalmat és az átlagembereket is, hogy küzdjenek "az emberi jogok ilyen alapvető megsértése ellen".

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ökológiai lábnyom után itt a rabszolgalábnyom!

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Maruf Rahman képe a Pixabay -en.

TOP 5