Skip to main content
halandzsa jel világűr űrszonda VOYAGER-1

KÉP FORRÁSa: SCIENCE PHOTO LIBRARY

Nagyon furcsa jeleket küld a Naprendszer határát átlépő űrszonda, a Voyager-1.

A NASA szerint az űreszköz műszerei hibátlanul működnek, ennek ellenére a szonda mozgásáért és tájékozódásáért felelős rendszer (rövidítve AACS) láthatóan valamiért össze van zavarodva – írja a Science Alert tudományos portál.

hirdetés

A Naprendszer határát átlépve

Az AACS nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Voyager-1 antennája a bolygónk felé nézzen, és így adatokat tudjon sugározni a Földre a környezetéről. Az űrszonda évekkel ezelőtt lépte át a Naprendszer határát, és jelenleg a csillagközi térben halad.

Suzanne Dodd, a NASA Voyager programjáért felelős tudósa szerint az ilyen jellegű rejtélyek ebben a szakaszban egyáltalán nem számítanak rendkívülinek. Mindkét űreszköz közel 45 éves, vagyis bőven túllépték már az eredetileg várt üzemidejüket.

A NASA KÖZLEMÉNYE SZERINT MIND A VOYAGER-1, MIND TESTVÉRE, A VOYAGER-2 TECHNIKAILAG HIBÁTLANUL FUNKCIONÁL.

A Voyager-1-et 1977-ben juttatták az űrbe, és azóta is küldi az adatokat a Földre. A Naprendszer határát átlépve 2012 óta a csillagközi térben sodródik. Jelen pillanatban több mint 23 milliárd kilométerre van bolygónktól, így ez a legmesszebbre jutott ember alkotta objektum.

Az amerikai űrügynökség mérnökei szerint az AACS véletlenszerűen generált adatokat továbbít a központba, ezek pedig nincsenek összhangban azzal, ami valójában a fedélzeten történik.

Habár a rendszeradatok mást mutatnak, az űreszköz antennája rendben a Föld felé irányul, így a Voyager-1 megkapja és végrehajtja a központból küldött parancsokat. Szintén fontos szempont, hogy a szonda nem lépett biztonsági üzemmódba, ebben az esetben ugyanis a Voyager-1 csak a működéséhez nélkülözhetetlen feladatokat tudná elvégezni.

Amíg nem értjük alaposabban a probléma természetét, a csapat nem tudja megjósolni: a rendellenesség hatással lesz-e arra, hogy az űreszköz meddig képes még tudományos adatokat gyűjteni és továbbítani"

– írta a kiadott közleményben a NASA.

A Voyager-1 karbantartása a távolság miatt nem egyszerű feladat, nagyjából 20 óráig és 33 percig tart, míg egy parancsot megkap az űreszköz, a válasz megérkezése pedig ugyanennyi időt vesz igénybe. Ennek ellenére a mérnökök bizakodóak, és remélik, meg tudják oldani az AACS-el kapcsolatos problémát. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Rengeteg ellenséges civilizáció lehet a világűrben

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: A csillagközi térben sodródó Voyager-1-ről - FORRÁS: SCIENCE PHOTO LIBRARY

TOP 5