Skip to main content
földönkívüliek ellenség béke

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az Oxfordi Egyetem, azon belül a Future of Humanity kutatóközpont akadémikusa szerint egyáltalán nem jó ötlet üzenetet küldeni az idegeneknek, adott hírt erről az IFLScience

Jonathan Jiang, a NASA Jet Propulsion Laboratora kutatója április elején arról számolt be, hogy kódolt rádiójeleket küldenének a világűrbe, elérendő földönkívüli civilizációkat.

hirdetés

Jiang és munkatársai minderről tanulmányt is készítettek a Beacon in the Galaxy (BITG) projekt keretében, mi állna az üzenetben.

Az üzenet

Az üzenet elsősorban matematikai és fizikai fogalmakat tartalmazna, mely a kommunikáció alapját képezné. Ezen felül adatokat a földi életről, a Naprendszer galaxison belüli helyzetéről, valamint a Naprendszer és a Föld digitalizált térképéről. Digitalizált képek készülnének az emberről is, ugyanakkor az üzenet egyben meghívás is lenne az idegenek felé.

A FHI akadémikusa, Dr. Anders Sandberg azonban figyelmeztetett, üzenet küldeni a földönkívülieknek, egyáltalán nem jó ötlet. Hivatkozott történelmi példákra, mely során ha egy fejlettebb civilizáció találkozott egy fejletlenebbel, ennek gyakorlatilag sohasem volt jó vége. Elismerte ugyanakkor, hogy véleménye némileg leegyszerűsített állásfoglalás, ettől függetlenül az emberiségnek van oka a félelemre.

Cixin Liu: A sötét erdő - Fermi-paradoxon

Cixin Liu magyarul is megjelent, A sötét erdő c. könyvében szintén vizsgálta e kérdéskört, azaz a Fermi-paradoxonnal kapcsolatos spekulációt, és arra a megállapításra jutott, hogy még egy racionálisan gondolkodó faj is okozhat óriási pusztítást. A korlátozott erőforrások birtoklása, megszerzése konfliktusokat szül, ez pedig elvezethet akár oda is, hogy a faj likvidálja a vetélytársakat.

Jonathan Jiang és kutatótársai más véleményen vannak. Szerintük ha egy faj elérte azt a szintet, hogy kommunikáljon az űrben, tisztában van az együttműködés erejében, valamint jól ismeri a béke és az összefogás fogalmát is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5