Skip to main content

aszteroida atombomba 

Korábban azt hitték, ennek a megoldásnak túl sok a kockázata és a mellékhatása. Kiderült, hogy ez nincs így.

Hatékony stratégia lehet nukleáris robbanófejek bevetése a Földet fenyegető aszteroidák ellen, derül ki amerikai tudósok Acta Astronauticában publikált tanulmányából.

hirdetés

A Johns Hopkins Egyetem és a Lawrence Livermore Laboratórium munkatársai egy olyan forgatókönyvet modelleztek, amikor egy aszteroidát nagyon rövid idő alatt kellett ártalmatlanná tenni.

Régi ötlet az atombombák bolygóvédelmi célú bevetése, legtöbbször azonban azzal léptek túl a kérdésen, hogy a nukleáris opció szinte soha nem az optimális megoldás. Ennek egyik oka, hogy bizonyos méret felett egy aszteroidát szétvető robbanás csak megsokszorozza a problémát, és több, Földbe csapódó testet eredményez.

A másik ok, hogy egy kisebb aszteroida esetében ugyanaz az eredmény érhető el tisztán mozgási energiával, vagyis egy megfelelően nagy tömegű test ütköztetésével. Kézenfekvő előny ugyanakkor, hogy egy robbanófej bevetése pontosan eggyel csökkenti a Földön található nukleáris fegyverek számát.

Ha becsapódásban gondolkodunk, a feltételezett aszteroida méretének növelésével exponenciálisan csökken az ütközés esélye. Ugyanakkor a mérettel körülbelül ugyanannyira meredeken növekszik annak az esélye, hogy időben észleljük a fenyegetést. De ez alatt több év vagy évtized értendő. Ennyi idő pedig elegendő arra, hogy egy aszteroidát finoman, kitartóan, olcsón és biztonságosan eléggé eltérítsünk annyira, hogy elkerülje bolygónkat.

A friss kutatás szerint akkor is bevethető ez a módszer, ha egy kisebb aszteroida közelít felénk, amit nem sikerült idejekorán észrevenni. Az alábbi videón látható az atomfegyver hatása az égitestre:

Meg lehet nyugodni

A legutóbbi számítások szerint a nukleáris fegyver „nagyon hatásos” védelem, ha kevesebb mint egy év van a becsapódásig.

A rombolás kiértékelésének egyik fő kihívása, hogy modellezni kell az összes töredék pályáját, ami jóval komplikáltabb, mint egy egyszerű eltérítés. Ettől függetlenül fel kell nőnünk az ilyen kihívásokhoz, ha a pusztítást mint potenciális stratégiát mérlegeljük

– mutatott rá Patrick King fizikus.

A kutatók modelljükben 100 méter átmérőjű aszteroidára 1 megatonnás atombombával mértek csapást. A modellezéskor az egyik, ismert közeli pályán mozgó aszteroida, a Bennu ötödére kicsinyített változatát vették alapul.

Öt különböző forgatókönyvet modelleztek, ezekben a becsapódás előtt fél évtől egy hétig az aszteroida pályájának öt különböző pontján avatkoztak be. Kiderült, hogy ha két hónappal az ütközés előtt felrobbantjuk az aszteroidát, a légkörbe csapódó maradványok csak az eredeti tömeg egy ezrelékére tehetők, vagyis 99,9 százalékban elkerülik a Földet. Egy jóval nagyobb aszteroida esetében a tömeg 99 százaléka elkerülte a Földet, ha fél évvel előtte sikerült a bombázás.

A Lawrence Livermoore Laboratórium (LLNL) 1971 óta foglalkozik nukleáris fegyverek kutatásával és fejlesztésével. A kutatók az intézmény egyik, GitHubon is elérhető, SPHERAL nevű hidrodinamikai szimulátorát használták a bolygóvédelmi akció modellezésére.

A legutóbbi tanulmányunk fontos lépés annak bemutatásában, hogy modern multifizikai eszközeinkkel különböző fizikai adottságokkal és időtávokon szimuláljuk a problémát

– mutatott rá Megan Bruck Syal, az LLNL munkatársa.

„Csapatunk tovább finomítja a nukleáris eltérítés és rombolás modelljeit a röntgensugárzás modellezésének javításával, hogy megállapíthassunk egy indulóhelyzetet egy nukleáris rombolási problémához” 

– tette hozzá.

(Psys.orgScienceAlertWired)

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en.

TOP 5