Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

Maldív-szigetek bérleti jog elárverezés

A Maldív-szigetek elárverezi a fennhatósága alá tartozó több mint ezer - többnyire lakatlan - sziget közül tizenhatnak a bérleti jogát - közölte a maléi turisztikai minisztérium.

A leendő bérlők 50 évre kaphatják meg a szigetek használati jogát, egyetlen feltétel, hogy azokon legalább százszobás hoteleket kell létesíteniük az indiai-óceánon fekvő területen.

 

A TÁRCA EGYIK SZÓVIVŐJE SZERINT AZ INTÉZKEDÉSTŐL A TURIZMUS FELLENDÜLÉSÉT REMÉLIK A KORONAVÍRUS JÁRVÁNYÁT KÖVETŐEN. 

Egy 1,2 hektáros sziget már 210 ezer dollártól (60 millió forint) kapható, míg egy 10,4 hektár alapterületű sziget kikiáltási ára már 1,5 millió dollár (428 millió forint).

A minisztérium szóvivője szerint a bérlőknek be kell tartaniuk a környezetvédelmi előírásokat a törékeny ökológiai egyensúly megőrzése érdekében, így például az áramot túlnyomó részben megújuló erőforrásokból kell biztosítaniuk.

Emellett a helyi növényvilág mintegy felét meg kell kímélniük a szigeteken.

A vételi ajánlatokat június 10-ig várják. Az árverésen ugyanakkor nem feltétlenül a legmagasabb ajánlatot tevő nyer.

A bérleti jog odaítéléséhez egy pontrendszert is bevezettek, így a legmagasabb ajánlat 60 pontot ér, 20 pont szerezhető, ha a szállodák munkatársainak legalább 70 százalékát a helyi munkaerőből toborozzák 5 százalékos női kvóta mellett, illetve további tíz pont jár, ha valaki befizet a kormányzat turisztikai alapjába.

A turisztikai tárca saját közlése szerint további 3700 szállodai szobát és ezzel összefüggésben 370 millió dollár (105 milliárd forint) befektetést remél a projekttől az elkövetkező három évben.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Asad Photo Maldives fotója a Pexels oldaláról