Skip to main content

öntözési tilalom díszpázsitok Las Vegas Kalifornia  

Las Vegas lehet az első amerikai város, amely felszámolja a rendkívül vízigényes díszpázsitokat.

A sivatag közepén épült Las Vegas térségének vízügyi szakemberi két évtizeden át kampányoltak azért, hogy a helyiek vízigényes növények helyett inkább a szárazságot jól tűrő alternatívákkal díszítsék a környezetüket, most pedig arra kérik a nevadai törvényhozókat, hogy számolják fel a még megmaradt pázsitok nagyjából 40 százalékát.

hirdetés

A Dél-Nevadai Vízügyi Igazgatóság becslései szerint csaknem 21 négyzetkilométernyi "nem funkcionális gyep" található a városban.

Ezek olyan füves területek, köztük autóutak menti zöldsávok és irodaparkok, amelyeken soha senki nem sétál, vagy használ bármilyen más módon.

A hatóság szerint a díszpázsitok négyszer annyi vizet igényelnek, mint a szárazságtűrő növényekkel, például kaktuszokkal és egyéb pozsgás növényekkel borított területek.

A funkciótlan gyepeknek a felszámolásával nagyjából 15 százalékkal csökkenne a régió éves vízfogyasztása.

Kalifornia ideiglenes öntözési tilalmat vezetett be a díszpázsitokra az elmúlt évtizedet sújtó aszály idején, ám egyetlen amerikai állam vagy nagyváros sem próbálkozott még meg bizonyos pázsittípusok teljes száműzésével.

A Dél-Nevadai Vízügyi Igazgatóság különböző intézkedéseket vezetett be az elmúlt években, például minden négyzetlábnyi felszedett pázsit után pénzt fizet a régebbi épületek tulajdonosainak.

Ennek a programnak az üteme azonban lassul, miközben Nevada déli részének vízfogyasztása 9 százalékkal nőtt 2019 óta.

(MTI/AP)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Johannes Plenio fotója a Pexels oldaláról

TOP 5