Skip to main content

széklet elemzése OutSense 

Egy izraeli startup az emberi széklet passzív megfigyelésével szeretne segíteni az életveszélyes betegségek legyőzésében, anélkül, hogy mintát venne az anyagból.

Az OutSense célja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az emberi végtermékből orvosi diagnosztikával szükség esetén figyelmeztetést adjon bármely szokásos wc-csésze oldalához rögzített IoT (azaz Dolgok Internete technológiát használó) szerkezetével.

hirdetés

A CÉG MOST BEJELENTETTE, HOGY 2,2 MILLIÓ DOLLÁRT (669 MILLIÓ FORINTOT) KAPOTT A TOVÁBBI FEJLESZTÉSEKRE A PEREGRINE VENTURESTŐL, MELY AZ EGÉSZSÉGÜGYI STARTUPOKRA SZAKOSODOTT.

Az OutSense eszköze egy több spektrumú optikai érzékelővel, egy megvilágító modullal és egy önálló vezérlővel, továbbá természetesen egy Wi-Fi egységgel rendelkezik. A rögzített adatok automatikusan átkerülnek a felhőbe, ahol az OutSense valós idejű elemzést végez.

HA ENNEK AZ AZ EREDMÉNYE, HOGY VALAMILYEN RENDELLENESSÉGET ÉSZLELT, AKKOR ARRÓL ÉRTESÍTÉST KÜLD, HOGY TOVÁBBI ELEMZÉSRE KERÜLJÖN SOR.

Ugyanakkor ezt a technológiáját nem tömeges megfigyelésre tervezték, így nem várható, hogy ez az eszköz hamarosan kapható lesz a különféle okoskarkötők, otthoni vérnyomásmérők és vércukormérők mellett az egészségügyi kütyüket áruló üzletekben.

Kizárólag olyan embereket céloznak meg vele, akik valamilyen szempontból hajlamosabbak lehetnek bizonyos betegségekre, így elsősorban az időseket, és az eredményeket elsősorban a gondozókkal és az egészségügyi szolgáltatókkal osztják meg, akik értelmezni tudják azokat és megfelelő intézkedéseket hozhatnak.

Az OutSense fókuszában a székletben lévő rejtett vér szűrése áll, amely korai mutatója lehet a vastagbélráknak.

A cégnél azt állítja, hogy

EZ A STARTUP AZ ELSŐ VÁLLALAT, AMELY BIZONYÍTOTTA, HOGY A SZÉKLETBEN LÉVŐ VÉRT HATÉKONYAN (90 SZÁZALÉKOS PONTOSSÁGGAL) LEHET ELLENŐRIZNI EGY SZOKÁSOS WC-CSÉSZÉBEN AHELYETT, HOGY MINTÁKAT KÜLDENÉNK EGY LABORATÓRIUMBA.

Az OutSense okoseszköze emellett nyomon követheti a kiszáradást, a húgyúti fertőzéseket, a székrekedést és a hasmenést is, amelyek mindegyike károsodást és esetleges kórházi kezelést igényelhet az idős embereknél. Ezen kívül más betegségek felismerésének irányába is fejlesztik a szerkezetet, így például a koronavírushoz hasonló vírusok kimutatására, vagy a táplálkozás és a súlykontroll kezelésére.

Az okoseszköz azt is figyelemmel tudja kísérni, hogy naponta hányszor látogatja meg a páciens a wc-t, milyen céllal és meddig, emellett figyeli az egyes kiválasztódásokat a mennyiség, a méret, valamint az egyéb térbeli paraméterek, például a textúra és az átlátszatlanság szempontjából. A spektrális tartományból vizsgálja továbbá a molekulák összetételét, illetve az emberi szem által nem is látható részecskéket a vizeletben és a székletben.

A vállalkozást 2016-ban alapították. A cég jelenleg arra készül, hogy egy nagyszabású tesztelés keretében bel- és külföldön működő kórházakban gyűjtsön tapasztalatokat az idősek kiszáradásának és húgyúti fertőzésének korai felderítésében.

Forrás: Venturebeat.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csakillusztráció, forrás: pixabay

TOP 5