Skip to main content

Ende Gelände 

Több száz környezetvédő aktivista tört be szombaton több szénbánya területére Németország keleti részén, és követeli a fejtés azonnali beszüntetését - közölték a szervezők és a LEAG energiaipari cég.

A tüntetők a Brandenburg tartománybeli Jänschwalde és Welzow-Süd külszíni bányáinak területére hatoltak be, valamint a szomszédos Szászországban a United Schleenhain lignitbánya területére.

hirdetés

Az összehangolt akciót az Ende Gelände nevű környezetvédő csoport szervezte meg a német kormány klímapolitikája miatti tiltakozásul. A berlini kormány 2038-ra akar teljesen felhagyni a szénbányászattal, de ez az időpont az aktivisták szerint túl messze van.

A szóban forgó bányáknál az aktivisták és a rendőrség között összetűzések törtek ki, annak ellenére, hogy az Ende Gelände azt ígérte: ember elleni erőszak nem lesz. 

Jänschwaldéban három rendőr könnyebben megsérült az incidensben - közölte egy rendőrségi szóvivő. A szászországi bányánál az erőszakosan viselkedő tüntetőknek sikerült áthatolniuk a rendőrkordonon.

A környezetvédő szervezet szerint a három bányánál mintegy 2000 aktivistának sikerült behatolnia üzemi területre, a rendőrség szerint azonban csak néhány száznak. Jänschwaldéban ellentüntetés is volt, amelyen a bányászat fenntartását követelték. (Hogy mi történt pontosan, arról videó is készült, mely ide kattintva tekinthető meg.)

A jänschwaldei bányába behatoló mintegy 500 aktivista végül szabad akaratából, önként távozott a létesítmény területéről - tudatta a rendőrség. Brandenburgban viszont mintegy 500 tiltakozó szombat délután is a bánya területén volt, és a rendőrség is a helyszínen van, hogy megakadályozzák, hogy a tiltakozók erőgépeket foglaljanak el.

Sina Reisch, az Ende Gelände szóvivője aláhúzta, hogy aktivistáik nem akarják az éjszakát a bányában tölteni, és amint a rendőrök ezt lehetővé teszik, el fogják hagyni a létesítményt.

Szászországban 1200 tiltakozó személyes adatait felvették a rendőrök, és csak igazoltatás után engedték meg az aktivistáknak, hogy távozzanak a bánya területéről.

A dpa hírügynökség szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a hatóságok hogyan lépnek fel az üzemi területre bejutott aktivistákkal szemben. A rendőrök azt az utasítást kapták, hogy ne tegyék ki magukat veszélynek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép forrása: Ende Gelände/ Facebook

TOP 5