Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_Galgafarm_ahorse-296.jpg 

Jászalsószentgyörgyön szeptembertől folytatódik a lovaglás oktatása mellett a lovak ápolásának és gondozásának a tanítása is. Nem véletlenül, hisz az oktatás tantárgy lett pár éve a helybeli általános iskolában.

– Az iskola harmadik és negyedik évfolyamain tanuló gyerekeknek heti három napon, a testnevelésóra keretében tanítunk lovaglást – avatott be a részletekbe Katona Béla, írta meg nemrég a szoljon.hu.

Hulladék Nélkül Gazdagabban

- A könyv ma akciósan, ide kattintva vásárolható meg. Egyet fizet, Kettőt kap! -

Az oktatás évek óta folyik, de nyáron sem szünetel a tanítás, a szünidőben lovastáborként működik az intézmény.

Ennek keretében a gyerekek megismerkedhetnek a több évezredes magyar lovaskultúra örökséggel, emellett a (modern) lótartással és az állatok gondozásával, de lehetőség van arra is, hogy a nebulók egy pusztabusszal körbejárva a települést, megismerjék a természet értékeit, a helyi hagyományokat. 

Ahogy Katona Béla fogalmazott a lapnak:

– A mai, digitalizált világban különösen fontos, hogy a gyerekeknek kapcsolatuk legyen a természettel, az állatokkal, és kulturáltan tudják eltölteni a szabadidejüket. A fiatalok a lovardában megtanulják a lóról való gondoskodást, ami erősíti a felelősségtudatukat. A lovaglás pedig egyebek mellett fejleszti az egyensúlyérzéket és mozgáskészséget, önfegyelemre tanít –

Hozzátette, tapasztalataik szerint egyre nagyobb az igény sérült gyerekek lovasoktatására is, hisz a ló közelségének, a lovaglásnak számos pozitív testi, lelki hatása ismert általánosségban.

Remélhetőleg, az országban, ahol adott erre a lehetőség, követve a pozitív példát, nyílik majd több olyan lovarda is, ahol szintén tantárgy lehet a lovaskultúra.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay