Skip to main content

garnéla kokain Nagy-Britannia ivóvíz vízszennyezés 

Brit kutatók vizsgálták az ország keleti térségének természetes vizeit, és megdöbbentek, amikor az összes kifogott garnélarákban kokain maradványokat találtak, amely a mintákban szintén jelen lévő ketaminhoz hasonlóan tudatmódosító hatása miatt igen kedvelt drognak számít.

A kutatók eredményeiket az Environmental International tudományos folyóiratban publikálták.

hirdetés

Kokaint és más, tiltott szereket találtak

A King's College London kutatói igen meglepődtek, amikor a Suffolk Egyetemmel együttműködve megvizsgálták a Suffolk megyei természetes folyóvizeket és az abban élő állatokat.

A szakemberek az édesvízi garnélarák különböző mikro-szennyező anyagainak szintjét is vizsgálták. Az általuk kifogott valamennyi, összesen 15 darab garnélarákban kokain nyomara bukkantak.

A kokain ennyire nyilvánvaló jelenléte a vízben élő állatok szervezetében nem csak a térség vagy Nagy-Britannia, hanem az egész világ problémája

– mondta Nic Bury, a Suffolki Egyetem kutatója a The Guardiannek. – A vizsgált valamennyi, összegyűjtött mintában megtaláltuk a kokaint, és más, tiltott szereket, mint például a ketamint, peszticideket és gyógyszermaradványok széles skáláját.

Bekerülhetnek az ivóvízellátó hálózatba is

Bár a drogok, gyógyszerek, rovarirtó szerek és vegyszerek egyelőre alacsony koncentrációban vannak jelen a vadon élő garnélarákok populációjában, Thomas Miller, a King's College London vezetője szerint ezek a vegyületek „egyértelmű veszélyt jelenthetnek a vadvilágra nézve".

A brit vizekbe egyre gyakrabban kerülnek különböző kábítószer származékok, és lassan félő, hogy az ivóvízellátó hálózatokba is bekerülnek.

Óriási megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy rendszeresen előfordulnak tiltott szerek a vadon élő állatok szervezetében

– hangsúlyozta Leon Barron kutató.

– Talán azért olyan meglepő ez az eredmény, mert ezeket a drogokat talán inkább Londonban tudnánk elképzelni, és semmiképpen sem a kisebb, vidéki vízgyűjtő területeken.

A garnélarák a gasztronómia nagy kedvence

A problémát csak tovább fokozza, hogy a garnélarákot világszerte nagyra becsülik és halásszák, kereskedelmi szempontból ezek a karcsú tengeri állatok az összes rákféle közül a legfontosabbak.

A legtöbb garnéla a sós vizek lakója, és méretük is igen változatos, hosszúságuk 2,5 centimétertől 30 centiméterig terjed.

A rákok méltán az európai konyhák sztárjai, változatos ételek nagyszerű alapanyagát jelentik mind az éttermekben, mind a háztartásokban.

A garnéla ráadásul az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, rendkívül jó minőségű fehérjeforrást biztosít. Omega-3 zsírsavakban is gazdag, amely különösen fontos az agyműködés, megfelelő anyagcsere és a szívműködés szempontjából.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kacsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pexels.com

TOP 5