Skip to main content

Nagyjából 3-4 milliárd évvel ezelőtt saját légköre volt a Holdnak – derült ki egy új kutatásból.

A légkör abban az időszakban alakult ki, amikor Földünk kísérőjén kiterjedt vulkanikus tevékenység zajlott, a vulkánok olyan intenzitással bocsátottak ki magukból a gázokat, hogy azok nem tudtak elszivárogni a világűrbe – olvasható a Science Alerttudományos híroldalon.

hirdetés

A Hold felszínét becsapódások útján keletkező medencék tarkítják. Ezekben vulkáni bazalt található. A bazaltsíkságok akkor keletkeztek, amikor a magma a mélyből a felszínre tört, majd lehűlve megkeményedett.

Az Apollo-küldetések asztronautái ebből a vulkáni talajból mintákat hoztak vissza a Földre. Az elemzések alapján kiderült, hogy a lávafolyásokban szén-monoxid és más gázkomponensek voltak jelen, sőt, a víz „építőkövei" is megtalálhatóak voltak bennük.

A Holdnak ma már nincs légköre, mivel – ellentétben például a Földdel - nem rendelkezik erős mágneses mezővel, ráadásul tömege se elegendő ahhoz, hogy atmoszféráját megvédje a naptevékenységtől.

70 millió évig létezett az ősi légkör

Az adatok mindenesetre azt mutatják, hogy ha rövid ideig is, de a Holdnak létezett számottevő légköre. A tudósok kiszámították, mennyi gáz szabadult fel és gyűlt össze, hogy jelentősebb légkör jöjjön létre.

Az eredményekből kiderült, hogy a vulkáni aktivitás körülbelül 3,5 milliárd éve tetőzött, ekkor volt a legvastagabb a Hold atmoszférája.

E légkör nagyjából 70 millió évig maradt fenn, ebben az időszakban égi kísérőnk háromszor közelebb volt bolygónkhoz, mint manapság.

Az új eredmények jelentős hatással lehetnek a jövőbeli emberes holdküldetésekre. Az ősi légkör maradványaiként jelenlévő anyagok ugyanis jelen lehetnek a Hold hideg, árnyékos helyein, nyersanyagot biztosítva a leendő űrhajósok számára.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: NASA MSFC

TOP 5