Skip to main content

 

Két milliárdos vagyonának döntő hányadát fordítaná non-profit célokra az a norvéd milliárdos, aki vagyonát az olajüzletben (Aker ASA Holding) szerezte.

Kjell Inge Røkke a napokban jelentette be, hogy vagyona oroszlánrészét visszaadja a társadalomnak és jótékonykodásba kezd, írta meg a napokban a Reuters.

hirdetés

A milliárdos a hírek szerint egy olyan kutatóhajót indít útnak, mely amellett, hogy az óceánok mélyét vizsgálja, részt vesz a vizek szemétmentesítésében is, naponta öt tonna műanyag hulladékot befogva és azt környezetkímélő módon elégetve.

Természetesen nem vitás, ez a hír mennyire pozitív, azonban ha mindezt annak tükrében vizsgáljuk, a karbonkibocsátásért (és így a klímaváltozásért) az olajvállalatok mennyiben felelősek, ugyanakkor milyen kevesen vannak, talán már nem olyan vidám az összkép.

Főleg akkor, ha Kjell Inge Røkke elhárította az újságírók kérdését, mennyi költséget emészt fel ténylegesen a kutatóhajóval végzendő projekt. 

Mint írtuk korábban, Richard Heede, a coloradói Klímaelszámoltatási Intézet kutatója szerint mindössze 90 cég, főleg olajvállalat felelős az 1751 és 2010 között végbement üvegházgáz-kibocsátás 63 százalékáért. Ez a kutatás volt 2013-ban az első, amelyben azt becsülték meg, hogy a vállalatok milyen mértékben járulnak hozzá a történelmi üvegházgáz-kibocsátáshoz.

Heede 4 éve toplistát is összeállított a magánbefektetői vagy állami kézben levő vállalatokról aszerint, hogy mennyi szén-dioxidot és metánt engedtek a légkörbe, és meghatározta a TOP10 legfőbb szennyezőt.

Ezek között ugyan természetesen nincs jelen az AKER ASA Holding, felelőssége azonban a klímaváltozásért vitathatatlan. Hogy egyszer lesz-e olyan precedens értékű per, melyben a klímaváltozás kialakulásáért felelősség lesz tehető egy olajipari vállalat, akár a norvég milliárdos cége, mégpedig anyagi értelemben (is), a jövő zenéje.

Addig is marad a jótékonykodás...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5