Skip to main content

 

Gyorsuló ütemben digitalizálódik a világ. Az információs technológia átalakít szinte minden iparágat, az egészségügytől a kereskedelemig. A ma még csak feltörekvő technológiák pár éven belül a mindennapi életünk részei lesznek - véli a World Economic Forum, amely most nem akármilyen jóslatokba bocsátkozott, írja a portfolio.hu.

A World Economic Forum a technológia szektor 800 vállalatvezetőjét és szakértőjét kérte meg arra, hogy mondják el meglátásaikat arról, hogy mely technológiák terjedhetnek el a világban 2030-ig.

hirdetés

A 21 legfontosabb megállapítás

1. 2018-ra az emberek 90 százalékának lesz korlátlan és ingyenes adattárolási lehetősége a felhőben (legalábbis akkor, ha cserébe elviseljük a reklámokat). A Google Fotók szolgáltatás már most korlátlan tárhelyet ad a felhasználóknak, és az Amazonnál is elő lehet rá fizetni évente 60 dollárért. A háttértárolók árának csökkenésével az egy gigybyte-ra jutó költség egyre csökken, miközben brutális adatmennyiség keletkezik a világban: az elmúlt két évben termelődött a világ valaha keletkezett teljes adatmennyiségének 90 százaléka.

2. 2021-ben Amerikában elkezd dolgozni az első robot-gyógyszerész. A futószalagok mellett már régóta jelen vannak a robotok, de előbb-utóbb a szolgáltatásorientált iparágakban is megjelennnek.

3. 2022-re összesen ezer milliárd érzékelő lesz a világban, ami csatlakozik az internethez, ruhákban elhelyezett szenzoroktól kezdve a járdába épített érzékelőkig.

4. 2022-ben már a világ 10 százaléka olyan ruhát vagy kiegészítőt hord, ami beépített chipekkel rendelkezik és így csatlakozni tud az internethez. Ez nem annyira meglepő, ha belegondolunk, hogy okosórákat és gyűrűket már most is lehet venni.

5. 2022-ben legyártják az első, 3D-nyomtatóval készült autót. Alkatrészeket és prototípusokat már most is készítenek 3D-nyomtatókkal, de az első teljes autóra még várni kell egy kicsit.

A cikk ide kattintva folytatódik... 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5