Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

afoto_mobil.jpg 

Egy új amerikai kutatás szerint, amelyet patkányokkal végeztek, a mobiltelefon sugárzásának kitett hím állatoknál csekély mértékben megnövekedett az agydaganat kialakulásának kockázata.

Az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) kutatóinak tanulmánya szerint a tudósok a patkányokat a fogantatásuktól kétéves korukig napi kilenc órában bombázták mobiltelefonos sugárzással. A kísérleti állatok közül a hímek 2-3 százalékánál alakult ki agydaganat, amit a tanulmány szerzői alacsony arányként értékeltek. A nőstényekre egyáltalán nem volt hatással a mobilsugárzás.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kontrollcsoport egyedei, amelyeket nem tettek ki mobilsugárzásnak, gyorsabban elpusztultak, mint azok a kísérleti patkányok, amelyek sugárzást kaptak. A most közzétett publikáció csupán a teljes tanulmány egy részét tartalmazza. Azért hozták nyilvánosságra a hivatalos megjelenés előtt, mert az eredmények hasonlóak voltak más tanulmányokéhoz, amelyek egy lehetséges problémára utalnak – mondta el John Bucher, a dolgozat szerzője. 

Csekély kockázat

A tanulmány a 25 millió dolláros költségvetésű, hétéves amerikai Országos Toxikológiai Program részeként született az élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) megrendelésére. A kutatás kifejezetten a mobiltelefonok sugárzását – a nem ionizáló rádiófrekvencia hatását – vizsgálta.

"Ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy a nem ionizáló sugárzás rákot okoz" – hangsúlyozta Otis Brawley, az Amerikai Rák Társaság orvosi vezetője. A társaság közleményben üdvözölte a tanulmányt, amiért bizonyította, hogy a mobilok kibocsátotta jelek hatással lehetnek az ember egészségére. 

Brawley ugyanakkor azt is kiemelte, hogy nagyon csekély kockázatról lehet szó, és a mobilsugárzás "nem olyan rákkeltő, mint a marhahús". Mint mondta: nagyobb okot ad az aggodalomra a mobilok okozta zaklatottság, ami sokkal több halálesethez vezet. 

Nem tudni, mennyire igazak az eredmények emberekre

Bucher arra is rámutatott, hogy a kísérleteket egyelőre patkányokon végezték el, és kérdéses, hogy mennyire vehetők figyelembe ezek az eredmények az ember esetében. "Jelenleg ez még nincs teljesen kidolgozva. Előfordulhat, hogy az eredmények emberre is érvényesek, de az is, hogy nem" – mondta a tudós. 

Mivel 1986 óta az Egyesült Államokban nem növekedett, és nem csökkent az agydaganat miatti halálozás, ez Brawley szerint arra utal, hogy ha van is ilyen hatásuk a mobiloknak, az olyan kis mértékű, hogy nem lehet kimutatni az agydaganatos esetek előfordulásában. 

Miért nem lettek betegek a nőstény egyedek?

Brawley hozzáfűzte, hogy az utóbbi években annyira fejlődött a mobiltechnológia, hogy kevesebb sugárzást bocsátanak ki a telefonok, mint amit az orvosi kutatások modelleznek. Bucher megjegyezte, hogy a patkányokat "erős" sugárzásnak tették ki a kísérletben. A tanulmány számos kérdést felvetett, amelyeket a kísérleteket végző tudósok sem tudtak eddig megmagyarázni, többek között azt, hogy a nőstény patkányokra miért nem hatott a sugárzás, és miért pusztultak el gyorsabban a sugárzásnak ki nem tett állatok. 

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) munkacsoportja 2011-ben bejelentette, hogy a mobiltelefonoknak lehet rákkeltő hatásuk. Az évek során azonban a témával foglalkozó számos tanulmány kevés bizonyítékot talált erre. Az egyik legnagyobb, 13 országból 13 ezer ember bevonásával végzett kutatás az agydaganat kialakulásának nagyon csekély vagy nulla kockázatát mutatta ki, a pozitív eseteket az abszolút mobilfüggőkkel kapcsolták össze, akik a tanulmány szerzői szerint "nem döntőek". Egy nagyszabású dán kutatás pedig a hosszú távú felhasználók körében sem tudott kimutatni kockázatnövekedést. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: AFP