Skip to main content

 

A brit kormány lényegében büntetni fogja azokat a cégeket, amelyek Európán kívüli országból érkező, jól képzett bevándorlókat foglalkoztatnak. A munkaadói érdekvédelmi szervezetek szerint az intézkedés kárt okoz a brit gazdaságnak.

A brit vállalatoknak a jövőben évi ezer fontot (400 ezer forint) kell fizetniük minden olyan képzett munkavállalójuk után, aki Európán kívüli országból érkezik a szigetországba - jelentette a BBC. A jövő áprilistól életbe lépő intézkedést a belügyminisztérium jegyzi a Migration Advisory Committee javaslatát követve.

hirdetés

Az új szabály része az úgynevezett Tier 2-es vízumszint átfogó reformjának. Ez az a szabályrendszer, amely rendelkezik a képzett Európán kívüli munkavállalók nagy-britanniai foglalkoztatásáról. Az egyik legnagyobb brit munkavállalói szervezet, a Confederation of British Industry (CBI) azonnal jelezte, hogy a díj megnehezíti a vállalatoknak a megfelelő tudású szakemberek leigazolását.

Hazaikat az iskolapadba!

James Brokenshire bevándorlásügyi miniszter elárulta, hogy a migrációs bizottság - amely egyébként egy a bevándorlással foglalkozó független civil szervezet - elkötelezett a díj bevezetése mellett. A civilek szerint ugyanis ezzel ösztönözhetik a vállalatokat arra, hogy mérsékeljék függőségüket a külföldi szakemberektől, és ezzel egyidejűleg több pénzt fordítsanak a hazai munkavállalók továbbképzésére.

Hosszú ideje hiányt szenvedünk bizonyos állások betöltésére képes munkavállalókból. Az elmúlt időszakban túl könnyű volt erre azzal válaszolni, hogy a tengerentúlról toboroztunk embereket - teszi hozzá az előbbiekhez a miniszter.

Nem lesz ez jó!

Ezzel azonban, úgy tűnik, nem sikerült maga mellé állítania a CBI-t. A képzett emberek bevándorlása Nagy-Britanniába hasznos az országnak, segíti a cégeket a megfelelő szaktudásban mutatkozó hiányosságaik pótlásában és a nemzetközi értékesítéseben - fejtegette az intézkedésre reagálva Neil Carberry a munkaadói szervezet foglalkoztatási és képzési igazgatója.

A vállalatok azt szeretnék, ha a kormány enyhítené a Tier 2 korlátozásait, különösen a magas képzettséggel összefüggő díjakat. Ezek ugyanis akadályozzák a cégeket abban, hogy megszerezzék azokat a tehetséges embereket, akikre a növekedésükhöz szükségük van.

Vannak kivételek

Az új szabályok szerint az ezerfontos korlát 364 fontra csökken, ha kicsi, jótékonysági célú szervezetek alkalmaznak külföldieket. A díjat nem kell megfizetni azok után, akik PhD-tanulmányaik miatt érkeznek a szigetországba vagy a Tier 4 diákvízumról váltanak a Tier 2-esre.

További változás, hogy az utóbbi vízummal az országban tartózkodó, gyakorlott munkavállalók minimálbére 20 800 fontról 30 ezerre (12 millió forint) nő. A legfrissebb rendelkezésre álló statisztika szerint 2014-ben hozzátartozóival együtt összesen 151 ezer képzett munkavállaló érkezett Nagy-Britanniába vagy kapott tartózkodási engedélyt a szigetországban.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5