Skip to main content

 

Új, innovatív adózási megoldásokon dolgozik a gazdasági tárca azért, hogy a Google és a Facebook is a hazai internetes társaságokkal egyenlő feltételek mellett vegyen részt a piaci versenyben – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A tárca szerint azért van szükség új utakra, mert a hagyományos adózási megoldások nem alkalmasak a közteherviselés elveinek érvényesítésére.

hirdetés

Egyes információk szerint a Google az elmúlt évben 18 milliárd eurós bevételt könyvelt el az európai piacon, ami után csak 28 millió euró adót fizetett.

Magyarországnak nincsenek pontos információi a Google és a Facebook által elköltött összegekről, de egy metodika alapján megpróbálják meghatározni.

A Google-reklámpénzek egy – vélhetően minimális – része megjelenik a magyar könyvelésekben, ez az az összeg, amelyet a Google a különböző magyar online oldalakon elhelyezett hirdetések után fizet – írja a Világgazdaság.

A pénz zöme viszont „kikerüli” Magyarországot, miután az az automata foglalási rendszeren keresztül egyenesen a cég egyik írországi központjában landol. Ez után a Google Magyarországon nem fizet adót, vagyis több milliárddal „adósa” az adórendszernek (bár a cég e tevékenysége sem ütközik a magyar jogba).

A helyzet orvoslására megoldás lehetne, ha a kormány felülvizsgálná a kettős adóztatást kizáró egyezmények alkalmazását – ezt javasolta az Internetkon is.

Egyes országok külön utakat választottak, a brit adóhivatal például tavaly megállapodott a Google-lal, hogy a társaság az elmúlt tíz évben „elkerült adók fejében” 130 millió fontot fizet pótlólag – ez nagy vihart kavart a brit törvényhozásban, sőt Európában is – írja a lap.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

TOP 5