Skip to main content

allatkinzas(Szerkesztő megjegyzése: Csatlakozunk az Orpheus felhívásához! Első körben véleményünk szerint 2 feladatot kell megoldanunk. Egységbe kell tömöríteni az állatvédelmi szervezeteket, hogy szigoríthassuk a Btk. vonatkozó jogszabályait megcélzandó az egységesebb és szigorúbb bírói gyakorlat kialakítását, uis az új Btk. megalkotása most van, lesz a közeljövőben folyamatban a parlament előtt, és a KIM-től még nem jött tájékoztatás, foglalkoznak-e azzal a javaslattal, amit több állatvédelmi szervezettel közösen tettünk nemrég. A minisztérium felé tett javaslatról itt olvashat:http://utajovobe.eu/hirek/eu-tarsadalom-es-jog/321-javaslat-az-allatkinzas-szigoritasara-a-miniszterium-fele-sokan-vagyunk-kevesen. Ha el tudjuk érni a Btk., mint anyagi jog szigorítását, a rendészeti jogot módosítva el lehet kezdeni az állatvédelmi rendőrségek felállítását. Ne feledje: Sokan vagyunk kevesen!)

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az egyre szaporodó állatkínzásos bűncselekmények visszaszorítása érdekében sürgeti az hatósági jogkörrel rendelkező állatrendőrség létrehozását, amely más rendészeti szervekhez hasonlóan működne.

A rendészeti törvény reformja kapcsán az állatrendőrség törvényi szabályozása fontos mérföldkő lehetne a felelős állattartás betartatása, illetve az egyre sokasodó állatkínzásos bűncselekmények visszaszorításának sikeressége érdekében. Az Orpheus Állatvédő Egyesület a jogszabálybővítés mellett a települések jegyzői számára elérhetővé tenné egyes „problémás állattartó lakosok” állattartástól való eltiltását – adta hírül közleményében a szervezet.

A Belügyminisztérium statisztikai osztályának adatai szerint állatkínzás miatt 2010-ben 1257 nyomozásból 417 került bírósági szakaszba, 2011-ben 959 esetből mindössze 40. A valódi esetek száma a nyomozások számának többszöröse lehet, tehát évente sok ezer állatkínzásos bűncselekmény mindenfajta hivatalos eljárás nélkül mehet végbe – vélik az állatvédők.

A 2004. évi X. törvény értelmében állattartóként állatkínzási bűncselekményt követ el az, aki háziasított emlősállatot elűz, elhagy, kitesz. Az is állatkínzásnak számít, ha gerinces állatot valaki rosszul tart, aminek következtében az állatnak maradandó károsodása keletkezik vagy elpusztul.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület rendészeti törvénybe akarja iktattatni a hatósági jogkörrel bíró állatrendőrséget, amely ugyanúgy működhetne, mint más rendészeti szerv. A háziállatok, a gazdasági állatok, az élőlények ellen elkövetett kizsákmányolás és bűncselekmények miatt nagy igény lenne a nyugati országokban és Amerikában már bevált hatóság létrejöttére. Az egyesület várja a reformprogramot segíteni szándékozó közéleti csoportok segítségét is.

„A hazai állatkínzások magas számát nem passzivitással, hanem kellő odafigyeléssel kellene kezelni, és komoly büntetésekkel, terápiákkal, közmunkával szankcionálni” – fogalmaznak az állatvédők.

Az állatrendőrség létrehozásával szimpatizálókat a facebook.com/animalpolice oldalon várják.

Forrás: http://mno.hu/belfold/allatrendorseget-akar-az-orpheus-1074458

Fotó: Máosz

TOP 5