Skip to main content

 

Érdekes történetet hallhatunk egy idős szentesi asszonytól, hogyan kell a tanyasi és falusi vályogházak alján körbefutó vízlepergető aljzatmeszelést szakszerűen elvégezni.

Pontosabban az érdekes történetet nem is az idős parasztasszony beszéli el, hanem az a hölgy, aki még életében, jó 20 évvel ezelőtt találkozott vele, és hallotta tőle a meszelés technológiáját, majd vette fel ezt videóra és töltötte fel a világhálóra.

hirdetés

Eleink teljesen önellátóak voltak, boltba csak petróért és sóért jártak, így abból építkeztek, amit helyben találtak. Olyan okosak és találékonyak voltak, hogy még a mai szemmel látszólag hulladéknak tetsző kormot is újrahasznosították. Akár többféleképpen is, mely megoldások közül most a meszelésről beszélünk.

Mi kell a fekete festékhez?

Fél vödör korom, hozzá egy liter langyos tej, ezt kell jól elkeverni. Azért a tejet kell az égés végtermékéhez felhasználni, mert csak a tej oldja a kormot. Így egy masszát kapunk, amihez szükség van még másra is, például fél marék mészre. Jól el kell keverni ezt is. Ha ezzel készen vagyunk, akkor jön hozzá a megfelelő mennyiségű víz. Olyan állaga legyen, mint amikor meszeljük a házat.

A végleges festés előtt érdemes egy próbát csinálni, int minket a narrátor, megnézni, hogy milyen lett, ha megszáradt. Ha nem jó a végeredmény, javítanunk kell a festéken vagy újat kell kikeverni.

A fekete festék felvitelének technológiájáról is hallunk még a videóban, illetve más hasznos tanácsokat is megtudhatunk, ha kb. a film felétől követjük a kérdésre adott válaszokat...

Örömünkre szolgál, hogy a film készítői tovább adták azt a tudást, amit maguk is egy idős, 80 éves földműves asszonytól hallottak anno. De nemcsak azért, mert az ige így szájról szájra jár és a tudás fennmarad, hanem azért is, mert ma, amikor egyébként is drága a külföldi építőanyag és annak alapján az építkezés, egyre többen fordulnak őseink építészetének az irányába azért, hogy olcsó, környezetbarát, no meg magyar vályogházat építsenek.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5