Skip to main content

 

A német rendőrség fokozza a biztonsági intézkedéseket, válaszul a Kölnben szilveszterkor történt tömeges molesztálásokra, közölte Thomas de Maiziére belügyminiszter egy pénteki lapinterjújában.

Kölnben eddig több mint 120 nő tett feljelentést, kétharmaduk számolt be szexuális támadásról, kettőt meg is erőszakoltak. Egyre több esetre derül fény több európai nagyvárosban.

hirdetés

Thomas de Maiziére német belügyminiszter a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek, írja az MTI. A következőket említette az intézkedések közt:

  • a megelőző felvilágosítást,
  • a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését,
  • a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét, és
  • a kemény büntetéseket.

Mint mondta, mindehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy

Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a rendőrség és a német igazságügyi miniszter hivatalos kommunikációjukban is a bűnözés egészen új dimenziójáról beszéltek. A rendőrök egy a héten kikerült belső jelentés szerint már attól tartottak, valaki meghalhat a tömegben.

Helyi rendőrök szerint a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások mögött nagyrészt Szíriából származó, nemrég regisztrált menedékkérők állnak. – számolt be csütörtökön a Die Welt. A lap szerint megnőtt a kereslet az önvédelmi fegyverek, például a paprikaspré iránt. 

Több mint 120 fejelentés

Eddig több mint 120 nő jelentkezett, és tett feljelentést a hatóságoknál. Kétharmaduk számolt be szexuális támadásról. Kettőt meg is erőszakoltak. A rendőrségnek 16 gyanúsítottja van, bár legtöbbjüket név szerint még nem azonosították, csak kép- és videofelvételek alapján. Mindannyian észak-afrikai származásúak.

Elkövetők: 31-ből 18 menedékkérő a német rendőrök szerint

Harmincegy embert, köztük tizennyolc olyan menedékkérőt azonosított a német szövetségi rendőrség, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokhoz, közölte pénteken a német belügyminisztérium. A gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezen felül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. A szóvivő hozzátette, a német szövetségi rendőrség által feltárt bűntények többsége lopáshoz és testi sértéshez kapcsolódik, szexuális zaklatással három áll összefüggésben.

Sigmar Gabriel alkancellár: A külföldiek töltsék le hazájukban a büntetésüket

A német szociáldemokrata vezető, alkancellár a Bildnek nyilatkozva sürgetett kemény állami fellépést az elkövetőkkel szemben, a hazatoloncolás lehetőségét is megfontolandónak tartja. „Miért fizessék német adófizetők külföldi bűnözők büntetésvégrehajtási költségeit?” – kérdezte, kifejtve, hogy az elrettentő ereje is nagyobb annak, ha valakinek azzal kell szembenéznie, hogy otthon kell letöltenie a büntetését egy német börtön helyett. Az alkancellár arra is rámutatott, hogy hatékonyabbá és gyorsabbá kell tenni a kitoloncolásokat. Ha egy ország például vonakodik visszafogadni elítélt állampolgárát, akkor Gabriel szerint választás elé kell állítani: vállalja a felelősséget állampolgáraiért vagy kevesebb fejlesztési támogatást kap.

A CDU is szigorítást akar

A legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is a törvények szigorítását szorgalmazza. „A közbiztonságra és közrendre leselkedő jelentős veszély” esetén bővítenék a megfigyelési jogköröket, emellett pedig az a menedékkérő vagy menekült, akit letöltendő szabadságvesztésre ítélnek, elveszítené a menekültstátuszhoz való jogot. Peter Tauber, a CDU főtitkára felszólította a szociáldemokratákat, hogy támogassák a szükséges, de népszerűtlen intézkedéseket is. „Olyan nincs, hogy mindig a CDU felelős a kemény és nehéz döntésekért, a szociáldemokraták pedig elosztják a finom falatokat. Így nem működhet egy nagykoalíció” – bírálta a kisebbik kormánypártot Tauber.

Merkel és az igazságügy-miniszter is szóba hozta a kitoloncolást

Angela Merkel német kancellár arra kérte csütörtökön a hatóságokat, hogy alaposan vizsgálják ki a német városokban nők ellen elkövetett támadásokat. „Teljes mértékben elfogadhatatlan, ami újévkor történt” – mondta, hozzátéve, az államnak kötelessége, hogy megtalálja a helyes válaszokat, legyenek azok bármilyen, törvényi vagy a rendőrségi jelenléttel kapcsolatos változtatások.

Meg kell vizsgálni, hogy minden szükségeset megtettünk-e már a kitoloncolások kapcsán, hogy világos üzenetet küldjünk mindenkinek, aki nem hajlandó betartani jogrendszerünket

– mondta a lehetséges kiutasításokra utalva. Heiko Maas igazságügyi miniszter szerint is elképzelhető a Kölnben és más német városokban elkövetett szexuális bűncselekmények és rablások elkövetőinek kitoloncolása. Maas elmondta: ha menedékkérők is voltak az elkövetők között, a törvény lehetővé teszi kitoloncolásukat, de azt is, hogy elítéljék, és legalább egyéves börtönbüntetést szabjanak ki rájuk, akár a menekültügyi eljárás ideje alatt is.

Egyre több áldozat jelentkezik

A szilveszteri molesztálások miatt nemcsak Németországban, de Ausztriában és Svájcban is jelentkeznek újabb áldozatok. A hamburgi rendőrség szerint csütörtökig 70 feljelentést tettek a hatóságoknál a nők ellen szilveszter éjjel elkövetett tömeges szexuális zaklatásokat és rablásokat követően. Hasonló esetek történtek Ausztriában, illetve Svájcban is, ahol eddig fél tucat nő tett feljelentést szexuális zaklatás miatt. Stuttgartban eddig "bő egy tucat" feljelentés érkezett – közölték német rendőrségi források, és hozzáfűzték, hogy a tettesek más német nagyvárosokban történt támadásokhoz hasonlóan jártak el. A nők útját csoportba verődve zárták el, zaklatták és fogdosták őket az elkövetők, néhány esetben pedig lopások is történtek egy 20 éves gyanúsított vizsgálati fogságban van.

Weil am Rhein:

Egy 21 éves férfit és két 14 éves fiút tartóztattak le csoportos nemi erőszak vádjával. Az Independent szerint három Németországban élő szír állampolgárt tartóztattak le csoportos nemi erőszak gyanújával. A bűncselekmény szilveszter éjjel történt, egy 14 és egy 15 éves lányt ejtettek fogságba és erőszakoltak meg, órákon át. Az ügyészség szerint a legidősebb gyanúsított lakásán, Friedlingenben követték el. Egy negyedik gyanúsítottat, a 21 éves férfi 15 éves öccsét még keresi a rendőrség. Egyik elkövető sem menedékkérő, a 21 éves férfi és öccse hosszú ideje Németországban élnek, 14 éves társaik Svájcban, illetve Hollandiában. Úgy tűnik, az ügyészség nem talált arra utaló nyomot, hogy a nemi erőszak kapcsolódna a többi szilveszteri erőszakos bűncselekményhez.

Salzburg

A szilveszter éjszakáján a Kölnben történtekhez hasonló salzburgi esetekről számolt be az osztrák város rendőrsége. Egy fiatal osztrák nő január negyedikén tett rendőrségi feljelentést arról, hogy szilveszter éjszaka két férfi fogdosta a salzburgi Residenzplatz téren, és ellopták a mobiltelefonját. A támadók nyolc-tíz, külföldi származású férfiból álló csoport tagjai voltak. Ezt követően további esetekre derült fény: egy 28 éves afgán férfi egy 58 éves salzburgi nőt, egy 23 éves szíriai férfi egy húszéves bajor nőt zaklatott szexuálisan. Az osztrák rendőrség minden esetet kivizsgál majd és zéró toleranciával fog eljárni, közölte az osztrák belügyminiszter. Azt is vizsgálják, vajon összehangoltan történtek-e a támadások.

Zürich

Hat nő tett feljelentést, azt állítva, hogy a szilveszteri tűzijátékot követően meglopták, fogdosták és szexuálisan zaklatták őket. A svájci rendőrség szerint az embertömegben több sötétbőrű férfi támadt rájuk. Marco Cortesi rendőrségi szóvivő szerint ez a szám szokatlanul magas Svájcban, és bár a bűncselekmény a kölnihez hasonló, nehéz őket összehasonlítani az áldozatok számában látható különbség miatt.

Helsinki

Finnországban a kölnihez hasonló szilveszter éjszakai bűncselekményekre történtek előkészületek menekültek részvételével – közölte az Yle közszolgálati televízióban Petteri Orpo belügyminiszter. Ezekhez a tervekhez köze volt hat iraki állampolgárnak, akit a rendőrség december 31-én őrizetbe vett egy befogadóközpontban, Kirkkonummi városában – tette hozzá. Helsinkiben így is szokatlanul sok szexuális zaklatás történt a központi téren, ahol mintegy 20 ezren várták az újévet. Egy rendőrségi vezető szerint eddig nem voltak ilyesmihez hozzászokva, több menedékkérő gyanúsítottat letartóztattak

Svédország

A svéd rendőrség is arról számolt be pénteken, hogy legalább 15 fiatal nőt zaklattak férfiakból álló csoportok az ország déli részén található Kalmar városában. Johan Bruun rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a nőket körbevették egy zsúfolt téren, majd fogdosni kezdték őket. Senkinek nem esett baja, de az áldozatok közül sokakat megrémítettek a történtek. Két férfit (mindkettő menedékkérő) tolmács segítségével tájékoztattak arról, hogy szexuális bűncselekménnyel gyanúsítják őket. A svéd rendőrség igyekszik azonosítani további elkövetőket is. 

Szándékosan tartották titokban?

A Kölner Stadt-Anzeiger pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszter éjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban. A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára "politikailag kényes" ügynek tűnt.

Megszólalt az újságírószövetség elnöke

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség "félretájékoztatási" politikáját. "A közvéleménynek joga van az átfogó tájékoztatáshoz" – hangsúlyozta Frank Überall. Botrányosnak nevezte, hogy a kölni rendőrfőnök egyetlen további kérdésre sem akar válaszolni az ügyben, azzal vádolta meg a főrendőrt, hogy ezidáig csak hamis vagy hiányos információkat közölt a kérdésben. A DJV elnöke sajnálatosnak nevezte azt is, hogy a belügyminiszter sem szolgált elegendő információval. Ha kiderül, hogy az elkövetők Németországban élő külföldiek voltak, akkor a rendőrségnek nincs joga visszatartani ezt az információt. 

Minden rendben lesz a kölni karneválon

A rendőrségi szakszervezet (GdP) észak-rajna-vesztfáliai vezetőjének meggyőződése, hogy a bő egy hónap múlva esedékes kölni utcai karneválon a biztonság garantált lesz, és nem fognak előfordulni a szilveszterihez hasonló erőszakos cselekmények – olvasható a Neue Osnabrücker Zeitung című lap pénteki számában. "A nők aggodalom nélkül tudnak majd Kölnben mozogni" - hangsúlyozta Arnold Plickert. Mint mondta, a rendőrség egészen másképp fogja megtervezni utcai jelenlétét, és elegendő munkatársat fog a helyszínre vezényelni. A karnevál idején nem 80, hanem talán több száz rendőr is lesz majd a téren, tette hozzá.

Tartsanak a nők távolságot?

Sok bírálatot kapott Henriette Reker kölni polgármester amiatt, hogy azt javasolta a nőknek, kerüljék el a tömegben a férfiakat, tartsanak tőlük legalább egy karnyi távolságot, hogy így elkerülhessék a molesztálást. A vita arról szól, hogy lehetnek-e Németországban törvénye kívüli helyek, ahol a polgároknak félniük kell, nem számíthatnak a hatóságok védelmére. A FAZ azzal védi meg a polgármesterasszonyt, hogy maga a rendőrség is általában azt ajánlja az embereknek, hogy kerüljék el a veszélyes helyeket. Ha valaki, Reker tudhatja, milyen, ha megtámadják az embert: tavaly épp kampány közben szúrták nyakon, mielőtt megnyerte a választást.

Előretörhet a szélsőjobb

A bevándorló-ellenes és szélsőjobboldali szólamokkal operáló Alternatíva Németországnak (AfD) párt várhatóan tovább erősödik a támadások után, írja a Spiegel. Az AfD a közvélemény-kutatások szerint országosan 9 százalékon áll, de egyes keleti tartományokban akár 16-ot is eléri a támogatottsága. Márciusban három tartományban: Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban tartanak választásokat. Az AfD olyan kitételekkel fűti híveit, hogy a német nőknek, különösen a szőkéknek már félniük kell az országba érkező idegeneket.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Letartóztatások Kölnben a szilveszteri erőszakot követően, Fotó: Marius Becker

TOP 5