Skip to main content

akaracsony1 

Ha visszatérnénk a tiszta keresztény gyökerekhez, nem is igazán ünnepelnénk a karácsonyt. A puritánoknál a 16. században tilos is volt. Pont az tette alig 150 év alatt a legfontosabb ünneppé, amit kifogásolunk benne: a vásárlási láz és a megalománia.
Sem a fa, sem a Mikulás nem olyan régen kapcsolódik a karácsonyhoz, mint elsőre gondolnánk. A Biblia meg sem említi, mikor született Jézus, és azt sem, hogy ezt ünnepelni kéne. Az egyház is csak 350-ben nyilvánította ünneppé, de úgy 1500 évvel később kezdett el olyanná válni, amilyennek ma ismerjük. Hála a kereskedői fifikának.
hirdetés

Hogyan ünneplik a karácsonyt szerte a világon?

Nemzetközi kitekintés következik.

New York

A fenti nyitóképen karácsonyi tömeg látható New Yorkban. Mindegy is, mi a műsor, lézershow vagy feketepénteki bevásárlási akció karácsony ürügyén, néhány mikulás rendező-jegyszedővel már beindul az őrület világszerte. Lassan már novemberben is.

Hiába a kereszténynek mondott eredet, egyrészt pogány ünnepekre épül, másrészt valójában nagyon modern ünnepről van szó, aminek a lényege épp a tömeges fogyasztás. Olyan ez, mint a Star Wars-őrület, csak épp minden évben, míg a Lucas-epos ennél szerencsére lassabban gyarapodik.

Burnham-on-Sea, Anglia

Karácsonyfát kivilágítani? Piha! Ma már az egész házat illik fényárba borítani, ha az ember igazán oda akar csapni a szarvasok közé. De az angliai Burnham-on-Sea lakói nem csak villognak a fényekkel: a kidíszített házaknál adományt is gyűjtenek, amit jótékonysági célra adnak, például a helyi, rákbetegeket kezelő kórháznak.

(Fotó: Matt Cardy / Europress / Getty)

Dyker Heights, New York

Brooklin csücskében fekszik Dyker Heights, New York egyik legnagyobb karácsonyi látványossága. A házak kivilágítását itt művészi tökélyre fejlesztették. A dolog 1986-ban kezdődött, egy lelkes lakóval. Lucy óta sokat változott a világ, cégek specializálódtak a díszítésre, 3-6 ezer dollárt is elkérnek a szolgáltatásért. És a villanyszámláról még nem is beszéltünk. Viszont évente százezrek látogatnak ki.

 (Fotó: Spencer Platt / Europress / Getty)

Buy Nothing Day, New York 

Ezek a New York-iak nem a BND hívei. A Buy Nothing Day (Ne vásárolj semmit nap) a hálaadás utáni nap, aminek szubkulturális hódító útja 1992-ben indult Kanadából. Értelme nem sok, a BND-hívek más napokon tömik meg kosaraikat. Az USA-ban a hálaadás utáni nap számít a karácsonyi vásárlási szezon nyitányának. Egy átlag felnőtt amerikai 800 dollárt költ a karácsonyi ajándékokra.

 (Fotó: Andrew Gombert / MTI)

További képek ide kattintva láthatók...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Andrew Burton / Europress / Getty

TOP 5