Skip to main content

 

Az Európai Bíróság szerint nem tekinthető adóelkerülésnek az, hogy Gattyán György cége a Livejasmin.com internetes erotikus oldal működtetését egy másik uniós tagországba helyezte át azért, mert ott alacsonyabb az áfakulcs. A Docler-csoport a jövőben is stratégiai partnerként tekint Magyarországra.

A Docler-csoport megnyugvással vette tudomásul az Európai Bíróság ítéletét – áll a cég közleményében. Nemes Tamás kommunikációs és CSR-vezető elmondta: a három kontinensen jelen lévő, mintegy hétszáz embert foglalkoztató Docler-csoport a jövőben is stratégiai partnerként és kitűnő befektetési célországként tekint Magyarországra.

hirdetés

A cégcsoport évekig a legnagyobb adófizetők közé tartozott Magyarországon, és jelenleg is komoly összeggel gazdagítja a magyar költségvetést. 

Nincs szó áfacsalásról

A luxemburgi székhelyű uniós intézmény szerint önmagában az a körülmény, hogy valamely licencszerződést egy másik tagállamban letelepedett társasággal kötöttek meg, amely tagállam a licencbeadó társaság székhelye szerinti tagállaménál alacsonyabb adómértéket alkalmaz, nem tekinthető visszaélésszerű gyakorlatnak.

A WebMindLicenses a Magyarország egyik leggazdagabb emberének számító, erotikus szolgáltatásokkal foglalkozó Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler-csoport egyik tagja. Az üzletember 100 százalékos tulajdonában álló cég az erotikus szolgáltatásokat kínáló Livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy Lalib nevű portugál cégnek. 

A NAV szerint a WebMindLicenses és a Lalib közötti szerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán hozta meg. A NAV összesen 21,5 milliárd forint adókülönbözet és adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicensest. A cég ezt a magyar bíróságok előtt vitatja. 

Évek óta figyelték

A divatpalota bezárásának semmi köze a NAV vizsgálatához – közölték még nyáron. A vizsgálatban érintett kft. továbbra is működik. A luxusáruház bezárásának hátterében az áll, hogy Andrássy úton az elmúlt években igen megcsappant a turistaforgalom, valamint nagyon költséges volt a bolt üzemeltetése – írták.

Nyáron írt az Origo arról, hogy Gattyán György július végén bezárja a két éve nyitott Il Bacio di Stile áruházat. Gattyán György veszteségét ugyan csökkenti, hogy a műemlék épület a saját tulajdona, a palotát nem lesz egyszerű hasznosítani. Ha eladja, nagyot bukik, ha átalakítja, rengeteg pénzt kell ráköltenie. 

A NAV-ügy miatt a milliárdos hatalmasat esett a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb magyart felvonultató listán. Gattyán Györgyöt tavaly 135 milliárd forintos vagyonnal a harmadik helyre rangsorolták, idén viszont már csak 90 milliárdos a becsült vagyona. A Forbes hasonló listáján 2014-ben a milliárdos az első helyen szerepelt, ők akkor 174,3 milliárd forintra becsülték Gattyán vagyonát. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép forrása

TOP 5