Nagy karácsonyi roham várható idén, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) előzetes becslése szerint a tavalyihoz képest 5-6 százalékkal, 940-950 milliárd forintra nőhet a decemberi forgalom - idézi Vámos Györgyöt, a szövetség főtitkárát az MTI.

December hagyományosan a legforgalmasabb hónap minden évben. Tavaly az év utolsó hónapjában 907 milliárd forintot hagytak az üzletekben a fogyasztók, tavalyelőtt 873 milliárdot, míg 2012-ben 832 milliárdot.

hirdetés

A KSH adatai szerint az idén eddig mintegy 6 százalékkal nőtt az áruházak, boltok értékesítése az előző év azonos időszakához képest, ami az uniós átlag kétszerese. Igaz, az utolsó negyedévre az online pénztárgép rendszer piactisztító hatása már kifut, ezért a korábbi hónapoknál valamivel kisebb növekedési ütem várható.

Az OKSZ előzetes számításai szerint az idén decemberre várt 940-950 milliárd forintból mintegy 170-180 milliárd forint lehet az, amit közvetlenül az ünnepekre költenek a vásárlók. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy az ünnepi étkezésekre, valamint az ajándékokra nagyjából ugyanannyit fordítanak a családok, így az idén az élelmiszerekre, illetve az ajándékokra is egyaránt 80-90 milliárd forintot.

Mostantól az ünnepi időszakig lényegében visszatér a vasárnapi nyitva tartás is

Például a Spar tájékoztatása szerint hálózatukból 349 Spar szupermarket, a 32 Interspar hipermarket és a 69 franchise üzletük nyitva lesz november 29-én, valamint december 6-án, 13-án és 20-án, amit a törvény lehetővé tesz. Az egyetlen szabadon választható vasárnapot eltérő időpontokban fogják felhasználni, december 27-én előreláthatóan 128 áruházuk tart majd nyitva országszerte.

Az Auchan Magyarország 19 magyarországi áruháza és a hozzájuk tartozó 16 benzinkút szintén nyitva tart a következő négy vasárnapon, a szabadon felhasználható vasárnapot szintén eltérő időpontokban veszik majd igénybe.

A Lidl Magyarország mind a 164 áruháza nyitva lesz november 29-én, december 6-án, 13-án és 20-án. Az Ikea az MTI megkeresésére közölte, két magyarországi áruházukban szintén koncentráltabb a forgalom az év végén, és már érezhetően beköszöntött a karácsonyi időszak.

Arról, hogy várhatóan mely boltok lesznek nyitva vasárnap, ide kattintva lehet országos térképet megtekinteni. (A térképen a jobb kezelhetőség érdekében használandó a nagyítás (+) gomb.) 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu