Skip to main content

 

Az eredetileg becsült összeg dupláját, 21,1 milliárd eurót kell az idén Németországnak a menekültekre költenie a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerint, az önkormányzatok pedig kölcsönöket kényszerülnek felvenni.

Az intézet becslése azon a feltételezésen alapul, hogy az év végéig összesen 1,1 millió menekült érkezik Németországba; ez 300 ezerrel több a korábban kalkuláltnál.

hirdetés

Folyamatosan nő a költség

„A becsült költség magában foglalja a szállás, élelem, óvodai és iskolai oktatás, a német nyelvtanfolyam, a szakképzés és az adminisztráció költségeit – mondta Gabriel Felbermayr, a kutatás szerzője, aki hangsúlyozta, hogy a korábbi 10 milliárd eurós becslésük csupán a szállás és ellátás költségeit tartalmazta.

Felbermayr jelezte azt is, hogy a költségek folyamatosan emelkedni fognak, mert sok menekült „nagyon alacsony iskolai végzettséggel” rendelkezik, márpedig az integráció szempontjából kulcsfontosságú a német munkaerőpiac igényeinek megfelelő képzettség – számolt be internetes oldalán a Deutsche Welle.

Betanított munka

Az Ifo több német iparvállalat körében végzett kutatásából kiderült, hogy a menekültek 40 százalékát csak betanított munkásként lehet alkalmazni; ez az arány csak az építőiparban és a szolgáltatási szektorban alacsonyabb, ott ugyanis kevésbé fontos a szakképzettség.

A foglalkoztatásuk egyik legnagyobb akadályának a megkérdezett vállalatvezetők 29 százaléka azt tartja, hogy magas a minimálbér (az év eleje óta óránként 8,5 euró).

Az Ifo már korábban sürgette, hogy a menekültek és szakképzetlen fiatalok esetében szüntessék meg a minimálbért.

Eladósodnak az önkormányzatok

Az Ifo jelentése egy nappal az után látott napvilágot, hogy az Ernst & Young nyilvánosságra hozta felmérésének eredményét. Ebből kiderült, hogy minden negyedik önkormányzat kölcsönt kénytelen felvenni a menekültekkel járó költségek fedezésére.

Az önkormányzatok becslése szerint az új kölcsönök összege az év végéig eléri az 1,1 milliárd eurót, amelyhez jövőre jön majd újabb 1,2 milliárd, miközben az összes adósságállományuk 140 milliárd euró.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: A legtöbben nem elég képzettek, Forrás: AFP/DPA/Kay Nietfeld

TOP 5