Azt hitték a magyar gazdák, hogy nem kell komolyan venni az uniós támogatások feltételeit, ezért most vagy elbukják a hekáronkénti több mint 80 eurós támogatást, vagy beszántják az ősszel bevetett területeket. Többen a Földművelésiügyi Minisztériumra mutogatnak, de a minisztériumnál azt mondják, mindent megtettek a gazdák tájékoztatásért.

Nem vették komolyan a szabályokat a magyar gazdák, így bukhatják az uniós támogatásokat – írja az agrarszektor.hu. A zöldítési agrártámogatás feltétele, hogy a bevetett területeken, a hektárszámtól függően kettő- vagy háromféle növényt kell ültetniük. Hektáronként ez 81,3 eurót jelentett a gazdáknak és Magyarországnak 1,47 milliárd eurót kell elköltenie zöldítés jogcímén 2015-ben.

hirdetés

Ezt a szabályt idén kell először figyelembe venni, eddig csak területalapú támogatás volt, ami 226 eurót biztosított hekáronként. A Közös Agrárpolitika új rendelkezései azonban ezt az összeget két részre bontják; 144,7 eurós alaptámogatásra és a szóban forgó 81,3 eurós zöldítési támogatásra. Az utóbbi bukhatják azok a  magyar gazdák, akik nem vették komolyan az új feltételeket és tavaly ősszel egyetlen növénykultúrát – például búzát – ültettek, így ők vagy bukják a támogatást, vagy beszántják a már bevetett területeket.

Többen azzal érvelnek, hogy nem kaptak megfelelő tájékoztatást a zöldítési követelményekről és az erre vonatkozó magyar szabályozás is csak a napokban jelent meg. A Földművelésügyi Minisztérium viszont azt állítja, mindent megtettek a gazdák tájékoztatásának érdekében. A közelmúltban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldítési kézikönyvet is megjelentetett.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu