Skip to main content

Nem mindennapi látvány fogadhatja mostantól az Alpok környékén sétálókat: a tehenek ugyanúgy vonulnak a hegyoldalon, mint eddig, csak most már hatalmas pelenkát viselnek.

Kívülről nézve akár vicces is lehetne, de a bajor gazdák nem annyira nevetnek az új szabályozáson, melynek értelmében az Alpok lejtőit óvni kell a tehenek végtermékétől. Az Európai Unió ugyanis újabban előírja, hogy a domboldalakat nem lehet egy bizonyos mértéknél erősebben trágyázni, igaz, ez hivatalosan csak a műtrágyára vonatkozik, ám a nitritmennyiséget szabályozó rendeletbe így a tehenek legelése is beleesik - az is egyfajta trágya, ami hátul kijön.

hirdetés


Johann Huber családja több mint 400 évre visszanyúló állattenyészettel foglalkozik, de most igencsak fel van paprikázva, ha a trágya okozta dilemmára gondol. Az egyetlen megoldásnak azt látja, hogy kihajtás előtt minden tehenére egy méretes zsákot erősít, ami olyan, mintha egy pelenka lenne az állatokon, és azzal a trágya nagy részét fel tudja fogni. "Nincsenek szabványméretű pelenkák, ezt még nem dolgozták ki kereskedelmi forgalomhoz" - magyarázza. De az is érthető, hogy nem akar kockáztatni: azok a termelők, akik nem figyelnek az uniós nitrát irányelvre, azok könnyen elveszíthetik az éves szinten akár több ezer euróra is rúgó uniós mezőgazdasági támogatást.

A felső-bajorországi Anton Kreitmair is a trágyázási tilalom feloldását követeli, arra hivatkozva, hogy megfelelő trágyázás nélkül a termőföldeknek csak a fele lenne megművelve, illetve jóval alacsonyabb lenne a hozam is. Az Európai Bizottság ugyanakkor elutasította azt a bajorok közt terjedő pletykát, miszerint a tehenek ürüléke is beleesne a tilalom hatályába, az valóban csak a műtrágyázásra vonatkozik, hogy ne mosódjon vissza a káros és a környezetet erősen szennyező nitrát a talajba, azon keresztül pedig a vizekbe.

"Az irányelv nem ír elő semmilyen tiltást a lejtős területen legelő állatokra" - szögezte le a Daily Mailnek nyilatkozó uniós szóvivő.

Ha tetszett a cikk, és más hasonló anyagok is érdekelnék, itt lájkolhatja az oldalunkat.

Forrás

Kép

TOP 5