Skip to main content

 

Jópofának alig nevezhető videó került fel a You Tube-ra nemrég. A kétperces kisfilm szerint elpusztítják az emberiséget a kávékapszulák.

Néhány éve jelentek meg azok a kávéfőző-gépek, melyek többféle ízesítéssel ellátott kávékapszulát tartalmaznak, és mint ismeretes, ebből készülnek az újfajta kávékülönlegességek otthon vagy a munkahelyünkön. Ugyan ezek a gépek jóval drágábbak a hétköznapi masinákhoz képest, a siker nem maradt el, az ilyen gépeket árusító cégek évek óta a forgalom növekedésével számolnak. Ennek hátterében az áll, hogy a fogyasztói társadalomnak jó marketinggel minden eladható, hisz kit érdekel a teljesen felesleges hulladéktermelés, ha kávékülönlegességeket lehet inni.

hirdetés

Sajnos a kapszulákból csak 2013-ban kb. 8 milliárdot adtak el, növelve ezzel azt a felesleges műanyag és papírpohármennyiséget, melyből kb. 30 éve megváltozott szokásainknak megfelelően naponta szürcsöljük a fekete italt, és amely poharakból évente 58.000.000.000 db kerül a szeméttelepekre, no meg a tengerekbe, egész szigeteket alkotva ott.

Ha kerámiacsészéből innánk a kávénkat, ahogy tettük ezt kb. 30 évvel ezelőtt, illetve hagyományos kávéfőzőgépeket használnánk, e hulladékterhelésre természetesen nem lenne szükség. De az, ugye, túl egyszerű lenne.

E problémára hívta fel a figyelmet az a kanadai társaság, mely egy fikciót ültetett videója középpontjába. Életre kelve egy beazonosíthatatlan kultúra, nem tesz mást, mint azokkal a kávékapszulákkal bombáz minket, amiket mi magunk dobtunk ki az évek során a kukákba. Hiába az ellenállás, a hadsereg bevetése, a szörny kegyetleneül elbánik velünk.

Hogy mennyire alkalmas a videó a felesleges hulladékképzés problémájának a bemutatására, azt döntse el az olvasó. Mi szerkesztőségünkben nem szoktunk kávézni. Maradiak vagyunk, tudjuk, de csak gyógyteákat vagy forrásvizet iszunk.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: maga a videó

TOP 5