Skip to main content

Egy amerikai kutatás szerint azokban az országokban, ahol a nők magasabb társadalmi pozíciókat foglalnak el, kevesebb kárt okoznak a klímában, mint ahol a nők hátrányosabb helyzetben vannak.

Christina Ergas és Richard York, az amerikai Oregon egyetemének szociológusai azt állítják, hogy a nők parlamentben, minisztériumokban és egyéb döntéshozó szervekben való részvétele a lakosság kisebb szén-dioxid kibocsátásával jár. Kutatásuk eredményei azt sugallják, hogy világszerte javítani kell a nők társadalomban elfoglalt szerepét, ha lassítani akarjuk a klímamegbolondulást.

A hatékonyabb döntéshozatalhoz ezen a területen a nők legalább egyharmados részvételére van szükség ezekben az intézményekben – javasolja Ergas es York. Ennél kisebb arányú részvételnél már fennáll a veszélye annak, hogy figyelmen kívül hagyják őket, nem mernek felszólalni, vagy már nem tudják képviselni a „női” véleményt megfelelőképpen.

A a nemek és a környezetvédelem közti kapcsolatot vizsgálva a következőket állapították meg:
•           Azok az országok, ahol a nők több helyet foglalnak el a parlamentben, több környezetvédelmi egyezményt írnak alá.
•           A nők klímaváltozással kapcsolatos tudományos ismeretei az Egyesült Államokban szélesebb körűek, mint férfitársaiké.
•           A nők a környezeti kockázatokat fenyegetőbbnek ítélik meg.
•           A nők aktívabbak a környezetvédelmi reformok véghezvitelében.
•           A nők 60-80 %-os többségben vannak a környezetvédelmi szervezetek alapító tagjai közt.
Az Egyesült Államokban a férfiak részvétele a döntéshozatalban 80 %.
(A magyar parlamentben a nők aránya csupán 9% - a ford.)

(A cikk nem tér ki rá, de bizonyára a nők jobb helyzete a párok által nem-kívánt foganások jobb megelőzési lehetőségeit is jelenti, ami nélkülözhetetlen a jobb közbiztonsághoz és alacsonyabb környezeti terheléshez - a szerk.)


Forrás: http://grist.org/climate-change/more-power-for-women-means-less-climate-pollution

A témáról interjúkészítési lehetőség a kérdéskör specialistájával, Simonyi Gyulával, a BOCS Alapítvány elnökével: +36302351378.

TOP 5