Skip to main content

Milyen is az a kapitalizmus, melyet egy volt „gazdasági bérgyilkos”, John Perkins tár elénk? Mára már globális, mondhatnánk. De mit is takar ez a szinte naponta hallható fogalom, és mitől gazdasági az adott bérgyilkos?

Válaszában John Perkins nem egyszerűen hipotéziseket fogalmaz meg az alább elérhető videóban, - amelyek akár összeesküvés-elméletként is értelmezhetőek lennének -, hanem az derül ki művéből, miszerint a "globalizáció" lényege bizonyos gátlástalan, cinikus és pusztító erők, - leginkább multinacionális vállalatok és a rájuk épülő világhatalmi rendszer -, összeesküvése, amelyek most már, nincs jobb szó rá, közvetlenül fenyegetik, kisemmizik és tönkreteszik az egész emberiséget.

Ezt így elolvasva elég sok információ ér minket, amiket igen nehéz lehet így egyszerre feldolgozni, ezért érdemes inkább találgatások helyett magát a „folyamatot” elemezni. Azaz úgy is feltehetnénk a kérdést, hogy is működik a folyamat maga, pl. ha a fentebb hivatkozott pusztító erő meg akar szerezni valamilyen erőforrást, pl. legyen az olaj valahol a világ egy országában, mi is az első lépés, mik követik azt, és mi a szomorú végkifejlet?

Mivel a folyamat igen röviden és szemléletesen kerül ábrázolásra a filmben, érdemesebb azt inkább megtekinteni, mintsem itt külön leírni, hisz gyakorlati példákra is hivatkozik Perkins. Az ott elhangzottak igen megdöbbentők és elgondolkodtatók, nem lehetetlen, hogy az olvasó is rögvest asszociálni képes, mely, a filmben nem érintett más országban mikor és hogyan zajlottak le hasonló folyamatok, illetve mi zajlik ma is a világban.

A film megtekintése után már csak egy kérdésre kellene válaszolnunk. Ki is ez a John Perkins?

Nyilvánvalóan egy olyan ember, aki maga is részese volt a világot behálózó maffiaszerű politikai-gazdasági-katonai összefonódásoknak, és aki maga is aktív tagja volt ennek az informális és infernális szervezetnek, hiszen csak egy belsős ember képes ilyen egzaktan és tényszerűen fogalmazni az országok „gyarmatosítását” megtestesítő folyamatról. Felmenteni tehát nem tudjuk.

Emiatt bibliográfiájáról sem írnánk külön, aki szeretné azt elolvasni, itt megteheti. Inkább röviden részleteznénk, mit is írtak magáról szerzőről:

Magyarul is megjelent könyvéhez uis, mely az Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai címet viseli, John E. Mack, a Harvard egyetem professzora, Pulitzer-díjas író ezt a bevezetőt szerkesztette: "Ez a könyv bombaként hatott. Ritka eset, mikor imperialista kormányzati-nagyvállalati rendszerünk egyik belső embere tárja fel nyíltan a hálózat működését. Nagy áttekintésről és erkölcsi bátorságról tanúskodó munka."

Felmentést tehát nem adunk, Perkins uis része volt annak a gépezetnek, melyről maga is beszél és ír, azt azonban pozitívumként könyvelhetjük el, hogy másokkal egyetemben szinte elsőként rántotta le a leplet az immáron globalizálttá vált Amerikai Egyesült Államokról.

Béer

Kép

TOP 5