Skip to main content

hanauerA filozófus végzettségű Nick Hanauert az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb embereinek többsége nem szereti vagy egyenesen hülyének nézi. Pedig Nick Hanauer is egy az Egyesült Államok leggazdagabbjai közül, ő volt az Amazon egyik legelső befektetője, de van egy csomó másik cége is. Vagyonát legalább 1 milliárd dollárosra (220 milliárd forint) becsülik.

Amiért mégis kilóg a sorból, az az, hogy évek óta hirdeti az amerikai kapitalizmus jelenlegi formájának fenntarthatatlanságát, és nyíltan kiáll több szociáldemokrata érték mellett.

Nick Hanauer víziója, hogy ha nem jön változás, a növekvő különbségek miatt az Egyesült Államok és a világ legtöbb demokráciája rendőrállammá válik, vagy forradalom söpri el a leggazdagabbakat.

A vállalkozó most a Politicón jelentetett meg egy elég hosszú cikket, amiben elmagyarázza a nézeteit. Érdemes elolvasni, a Facebookon lassan 200 ezer megosztásnál jár.

A lustáknak megpróbálom összeszedni pár pontban, miket ír.

1. A jövedelmi egyenlőtlenségek sosem voltak még akkorák, mint ma

1980-ban az amerikai társadalom leggazdagabb egy százaléka birtokolta a nemzeti jövedelem 8 százalékát, a társadalom szegényebbik fele pedig a 18 százalékát. Ma a leggazdagabb 1 százaléknál van a nemzeti jövedelem 20 százaléka, a szegényebb 50 százaléknak pedig csak a nemzeti jövedelem alig tizede jut.

Egy évtizede 313 amerikai volt, aki 1 milliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezett, ma 492 van. 10 éve kétmillió amerikai élt az akkori szövetségi minimálbérből vagy annál kevesebből, 2013-ban már 3,3 millió.

2. Ez így nem fenntartható

Ez a tendencia visszaröpíti az Egyesült Államokat a XIX. századba, hiszen olyan társadalmi viszonyokat eredményez, amilyenek a francia forradalmat előzték meg. Hanauer szerint egy ilyen világrendet csak rendőrállammal lehetne fenntartani, de valószínűbb, hogy

„a jachtjaikkal és magánrepülőikkel játszadozó milliárdosok világát vasvillákkal és kaszákkal söpri majd el a szegények elégedetlensége.”

A cikk itt folytatódik…

Forrás

Kép

TOP 5