Skip to main content

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat új rendelkezésként írta elő biztonságunk érdekében, hogy virágot, virágtartót, egyéb tárgyakat, pl. babakocsit, biciklit csak akkor lehet a folyosón tárolni, ha arra a hatóságtól engedélyt kér a lakó, a társasház . Problematikus lehet a folyosón ”elővédként” szolgáló rácsos ajtó is.

Mindennek hátterében az a gyakorlati tapasztalat áll, miszerint tűzoltás esetén egyes lakásokat igen nehéz megközelíteni, vagy onnan bárkinek különben is kimenekülnie, ha egy-egy tárgy barikádot képez a folyosón. Mindehhez azt is hozzá kell tenni természetesen, hogy tűz esetén eleve nagy a füst, így ez is nehezíti a tájékozódást és a közlekedést, ezért a jogi normára hivatkozva a tűzoltóság azon a véleményen van, az a legjobb, ha semmi sincs a közlekedőtérben.

Ez természetesen akceptálható, de az embernek az egészséges (és biztonságos) környezethez való jogát is el kell ismerni, az pedig indokolttá teheti, hogy a folyosókon pl. virágot tarthasson bárki, vagy védje rácsos ajtóval értékeit. Célszerű azonban csak annyi növényt kitenni, amennyitől valóban lehet még közlekedni. Kérdés persze, mennyi az annyi. A válasz relatíve egyszerű.

Az, hogy melyik virág van útban és melyik nem, majd a hatóság engedélyezési gyakorlata dönti el. Kérdéses azonban, hogy az apparátus mennyi időn belül tud kiszállni a helyszínre, és bírja-e ezt költséggel egyáltalán a katasztrófavédelem, ha figyelembe vesszük, hogy több százezer, milliónyi lakás lehet érintett. Fel sem lehet becsülni.

Mindenesetre a bejelentés nélkül tárolt ”eszközök” eltávolítására kötelezés mellett a katasztrófavédelem bírságot is kiszabhat, így sokakban felmerülhet a kérdés, nem az adóztatás eme új formája-e igazából a cél. A bírság uis attól függően, hogy milyen mérvű a szabálysértés, több százezer, vagy millió forint is lehet, melyet a lakóknak kell állni. Folyosónként 60 ezer forint bírságot szabott ki pl. egy esetben a hatóság az ott elhelyezett virágok miatt, és mivel 24 folyosó van házban, a végösszeg közel 1,5 millió forintot tett ki.

Azok a társasházi közös képviselők, akik jogkövetően akartak eljárni, az elmúlt hetekben a ház faliújságán, vagy a liftben adták hírül, hogy az engedélyeztetésig el kell távolítani a nemkívánatos tárgyakat mindenhonnan.

Vélhetően a balkonládákkal semmi probléma nem adódhat, így virágot az engedélyezésig csak ott tarthatunk.

TOP 5