Skip to main content

A Business Insider egy videóban összeszedte, hogyan is fizetnek kevesebb adót egyes nagy amerikai multinacionális cégek. Leánycégek, offshore vállalatok és folyamatos pénzmozgás a jellemző.

Frappáns videóval rukkolt elő a Business Insider, melyben megmutatják, hogy egyes nagy amerikai multinacionális cégek hogyan is igyekeznek elkerülni azt, hogy az Egyesült Államokban kelljen adózniuk.

Az Egyesült Államokban van ugyanis az egyik legmagasabb társasági adókulcs a világon (35 százalék), ez a mutató Németországban és Kanadában például 15 százalék, Ausztráliában 30, Svájcban 8,5, Írországban pedig 12,5 százalék. A videó szerint a magas adókulcs miatt az amerikai cégek rengeteg pénzt parkoltatnak külföldön, a tech cégek pedig a legnagyobb vállalatok közé tartoznak, melyek kihasználják az alacsonyabb adókulcsok adta lehetőségeket.

Mindez pedig úgy lehetséges, hogy a több tíz milliárd dollár külföldön lévő pénz addig nem adóköteles az USA-ban, ameddig folyamatosan újra befektetik az összegeket külföldön. A videón ezek után rendkívül ötletesen megmutatják, hogy pontosan hogyan is történik a pénzek befektetése – a módszert "dupla írnek" nevezik –, milyen leánycégeken keresztül, és azok hol, melyik adóparadicsomban vannak bejegyezve.

A videó összegzése szerint ha csak a tech cégek otthon, vagyis az Egyesült Államokban adóznának, akkor lényegesen, több tíz milliárd dollárral többet kellene adózniuk.

Forrás

Kép

TOP 5