Skip to main content

Brüsszel, 2012. március 30. – A Bizottság nyilvános konzultációt indított a hetedik uniós környezetvédelmi cselekvési programmal kapcsolatos vélemények összegyűjtésére. Ez a cselekvési program fogja meghatározni a 2020-ig követendő kiemelt célkitűzéseket. A konzultáció június 1-jén zárul le.

 

Janez Potočnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa így nyilatkozott: „A világ legszigorúbb környezetvédelmi szabályai közül jónéhány az EU-ban van érvényben. Ezek a szabályok nagyban hozzájárulnak a környezet és az emberek védelméhez. Hatásosságuk azonban gyakorlati végrehajtásuktól függ; az új kihívásokhoz kell igazítanunk őket. Szeretnénk megtudni, hogy az uniós polgárok szerint mit tehet az EU – a tagállamokkal és valamennyi érdekelttel együtt – környezetünk védelmének javításáért és azért, hogy a Föld által szabott korlátokon belül fenn tudjuk tartani jólétünket. Meglehet, hogy az EU nem tud mindent megvalósítani – mégis, szeretnénk tudni, hol és hogyan tehetjük a legtöbbet környezetünk állapotának javításáért és azért, hogy ennek gyümölcseit mi és unokáink is élvezhessük.”

Az EU környezetvédelmi biztosa

Az elmúlt hónapokban a Bizottság több stratégiai kezdeményezést is elfogadott a környezetvédelem terén: az erőforrás-hatékonysági ütemtervet, a biológiai sokféleséggel kapcsolatos, 2020-ig teljesítendő stratégiát, valamint egy közleményt az uniós jog végrehajtásának javításáról. Ezek mind Európa versenyképességének javítását és ökológiai ellenálló képességének fokozását célozzák, és az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló Európa 2020 stratégia szerves részét képezik.

A hetedik környezetvédelmi cselekvési program – a kiemelt célkitűzések meghatározása és annak egyértelmű bemutatása révén, hogy a környezetvédelmi politika hogyan tud hozzájárulni a zöld növekedéshez, illetve az egészség és a jóllét javulásához – átfogó és koherens keretet kíván biztosítani e stratégiai kezdeményezésekhez. A cselekvési program garantálja, hogy minden érintett szereplő – az uniós intézmények, a tagállamok, a regionális és helyi közigazgatások, a vállalkozások és a magánszektorbeli érintettek, az NGO-k és a civil szervezetek – elkötelezettek legyenek a közös célok iránt.

A hetedik környezetvédelmi cselekvési program mindenekelőtt a következőket kívánja biztosítani:

  • az uniós környezetvédelmi szabályok hatékonyabb végrehajtása és érvényesítése, és ezáltal jobb környezetvédelmi eredmények elérése
  • annak biztosítása, hogy más uniós szakpolitikák is hozzájáruljanak az éghajlatváltozási és környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez
  • hozzáférés a környezetvédelmi politikaformálás és végrehajtás alapjául szolgáló szilárd bizonyítékokhoz és legújabb tudományos ismeretekhez
  • a jelentős szakpolitikai hiányosságok megszüntetése, az elővigyázatosság elvével összhangban és amennyiben azt a legfrissebb tudományos adatok indokolják.

A következő lépések

A nyilvános konzultáció eredményei – az Európai Unió Tanácsának, az Európai Parlamentnek, a Régiók Bizottságának és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak a véleményével együtt – felhasználásra kerülnek a hetedik környezetvédelmi cselekvési programra vonatkozó bizottsági javaslat kidolgozásának további szakaszában. A Bizottság a javaslatot a tervek szerint még az év vége előtt előterjeszti.

Előzmények

Az uniós környezetvédelmi politika fejlődésének irányát a hetvenes évek elejétől környezetvédelmi cselekvési programok határozzák meg. A hetedik környezetvédelmi cselekvési programra irányuló javaslatának kidolgozása során a Bizottság (a konzultáció eredményei mellett) az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2010. évi, a környezet aktuális állapotáról szóló jelentésében kiemelt kihívásokra és a hatodik környezetvédelmi cselekvési program végső értékelésének következtetéseire, valamint a hatodik környezetvédelmi cselekvési program eredményei kapcsán más uniós intézményektől érkező meglátásokra támaszkodik.

További információk:

A konzultációra a következő címen lehet jelentkezni:
http://ec.europa.eu/environment/consultations/7eap_en.htm

A környezetvédelmi cselekvési programról további részleteket talál az alábbi címen:
http://ec.europa.eu/environment/newprg/7eap.htm

Kapcsolattartók:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Robert Flies (+32 2 295 35 93)
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

Képek forrásai:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=tenyek_intezmenyrendszer&;id=31
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Janez_Poto%C4%8Dnik_2011_%283%29.jpg

TOP 5