Skip to main content

Debrecen és környéke, de az Alföld északi részének más területei is 9-10 centiméterrel vannak alacsonyabban ma, mint az 1970-es években mérték.

15-16 centimétert süllyedtek Magyarország egyes területei az elmúlt 35 évben, például az Alföld is.  – derült ki Busics György egyetemi docens kutatásaiból.

A Nyugat-magyarországi Egyetem szakembere szerint azonban vannak olyan területek az Északi-középhegységben, amelyek emelkedtek. Ezeket a mozgásokat közvetlenül nem lehet érezni, de az árvizek szempontjából nagy jelentőségük van.

A tektonikai mozgások, mint a földkéreg emelkedése és süllyedése, hatással vannak Magyarország területeire is. Debrecen és környéke, de az Alföld északi részének más területei is 9-10 centiméterrel vannak alacsonyabban ma, mint az 1970-es években mérték.

A Vaskapu gátjai már nem süllyednek az Alföld mellett

“Árvízvédelmi szempontból ezek a mozgások már jelentősnek mondhatók” – véli Nagy István, a Közép-Tisza -vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott vezetője. A nagy kiterjedésű tektonikai mozgásokkal nem az a baj, hogy süllyednek a gátak, hiszen velük együtt süllyed a meder is, hanem az, hogy a Vaskapu gátjai már nem süllyednek együtt azAlfölddel.

Busics György szerint fontos a magassági alapponthálózat újabb bemérése árvízvédelmi szempontból, valamint az esetleges építkezések szempontjából is. A szakember szerint ezeknek a mérése a geodéták feladata, azonban pénzhiány miatt nem tudják feladataikat teljesíteni.

Forrás

TOP 5