Skip to main content

A rákos betegek száma világszerte folyamatosan nő, Magyarországon a különböző felmérések szerint nemcsak a térségben, de világviszonylatban is rossz helyzetben vannak a rákbetegek. Egy magyar cég szerint a csökkentett deutériumtartalmú víz lehet a megoldás, huszonötmilliós állami támogatást is kaptak a fejlesztésre. A víz literje 1400 forint, a céget korábban a Gazdasági Versenyhivatal is büntette, de addig nem tartották fontosnak az internetes oldalak frissítését, míg meg nem kerestük őket.

Aki beteg, az meg akar gyógyulni, aki súlyos, esetleg halálos beteg, az mindent megtenne azért, hogy meggyógyuljon. Világszerte sok cég és kutatás keresi, mi lehet az az alapvető megoldás, ami egyszerűen és olcsón segít például a rák elleni küzdelemben. Vitaminkúra, gyógynövények, akupunktúra – a lista tulajdonképpen végtelen. Dr. Győrffy Balázs, az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatója szerint havonta több száz tétellel bővül az a nem hivatalos lista, ami a rák ellen hatékony alapanyagokat, táplálékokat tartalmazza, de mint mondja, ezek legtöbbjének hatása nem bizonyított.

„A rákot elsősorban megelőzni lehet. Ha valaki nem dohányzik, nem hízik el, rendszeresen mozog, és beoltatja magát a rákot okozó vírusok, például a HPV ellen, 60-70 százalékkal csökkentheti annak az esélyét, hogy rákos lesz." A szakember szerint az egészséges életmód fontos, de konkrét élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár ezek egy-egy összetevőjét csodaszernek kikiáltani veszélyes dolog. „A legtekintélyesebb rákszervezet, az Amerikai Ráktársaság minden évben kiad egy összesítést arról, hogy is állunk a rák elleni harcban. Ez egyfajta útmutató is arra nézve, mit érdemes tenni, hogy ne legyen rákos az ember, illetve mi segíthet, ha már az. Fontos tudni, hogy az ajánlásban nem szerepelnek táplálékok, így például a csökkentett deutériumtartalmú víz sem – egyszerűen azért, mert ezek szerepe a rák kialakulásában és kezelésében nem igazolt egyértelműen” – mondja.

Győrffy szerint nagyon nehéz azt állítani, hogy ha valaki ezt vagy azt fogyaszt, az segít megelőzni a rákot. Ha valakinél rákot diagnosztizálnak, az egy 10-15 éves folyamat végső stádiuma. Ilyen időtávon – az egyértelmű eseteket, mint a közvetlen sugárfertőzés kivéve – egyszerűen lehetetlen megmondani, hogy mi az, ami konkrétan kiváltja a tumor kialakulását. „A rákgyógyítás jelenlegi tapasztalatai szerint az alternatív gyógyászat eredményeire nem lehet alapozni a betegek ellátását” – összegzi a tapasztalatokat a kutató. „Hiszen mindazon szerek, amelyek nagy, független beteganyagon is hatékonynak bizonyulnak, bekerülnek az aktuálisan érvényes szakmai ajánlásokba, illetve a biztosítók által finanszírozott kezelések közé is”.

Nem mérgez, csak nem tudományos alapú

Győrffy szerint van néhány olyan jel, amire érdemes odafigyelni, mielőtt egy beteg vagy a családja pénzt költ gyógyulást vagy nagymértékű segítséget ígérő, de nem gyógyszerként regisztrált szerekre. Érdemes például annak utánanézni, hogy a szakma úgy általában támogatja-e a szer használatát.

A Preventa nevű, csökkentett deutériumtartalmú víz például ilyen szer, ezzel kapcsolatban kértünk hivatalos állásfoglalást az Országos Onkológiai Intézettől (OOI), illetve az Országos Gyógyszerészeti Intézettől (OGYI) is. Az OOI nevében dr. Polgár Csaba, főigazgató-helyettes válaszolt: „Intézetünk csak tudományos bizonyítékon alapuló kezeléseket ajánl a daganatos betegek gyógyítására. A deutériummentes víz fogyasztása nem minősül tudományos bizonyítékon alapuló kezelésnek. Mindezek alapján nem ajánljuk betegeinknek. Mivel azonban nem toxikus táplálékkiegészítőről van szó, így annak fogyasztását nem is tiltjuk betegeinknek." Magyarul mivel nem mérgező, nem tiltják, de mivel nem hat, nem ajánlják. Dr. Somlyai Gábor, a deutériummegvonás elméletének kidolgozója és a Preventát gyártó, illetve forgalmazó HYD Kft. alapítója szerint az orvosokat és az intézeteket a törvényi előírás miatt nem is mondhatnak mást, tőle az onkológusok általában azt szokták kérdezni, hogy mikor visz nekik vizet, hogy tovább tesztelhessék.

Az OGYI az Onkológiai Intézethez hasonlóan egyszerűen fogalmaz: a Preventa termékcsalád nem gyógyszer, gyógyhatásra való hivatkozással reklámozni, hirdetni tilos. Nagyjából erre jutott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) is még korábban, amikor egy döntésében nemcsak megbüntette a HYd Kft.-t, de azt is megtiltotta, hogy a továbbiakban azt sugallják, hogy a víz hat a rák ellen.

Mi az a deutérium, miért csökkentik és hogyan?

A csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazása elméletileg azért befolyásolhatja az életfolyamatokat és a sejtosztódást, mert a megváltozott körülményeket csak az igazán egészséges sejtek élnék túl. A deutérium a hidrogén egy izotópja, színtelen, szagtalan gáz, minden 6500 hidrogénatomra jut egy deutérium. Természetes vizekben is előfordul, egy átlagos pohár víz egymillió H2O molekulájára nagyjából 140-150 D2O jut. Az elmélet szerint ha ezt az amúgy is alacsony szintet tovább csökkentjük, az hatással lesz az ezzel a vízzel érintkező sejtkultúrákra.

A deutériummal napi szinten foglalkozó forrásaink szerint a víz deutériumszegényítése valóban nem olcsó eljárás, így érthető az 1400 forintos literenkénti ár: „Az egyszerű forralók nem erre vannak kitalálva. Amikor a víz forrni kezd, akkor az nem molekuláris szinten történik, hanem a makroszkopikus közeg kezd el egyszerre forrni." A D2O forráspontja 101,4 Celsius-fok, a vízé 100, vagyis elméletileg a gőzben alacsonyabb lesz a deutériumkoncentrátum, a visszamaradó vízben pedig magasabb. „Azonban nem ipari körülmények között egyrészt nehéz megvalósítani, hogy pontosan 100 Celsius-fok legyen mindenhol, a fűtőszálnál vagy a fazék aljánál is, másrészt a nem ideális forrás során keletkező buborékok nem válogatnak az izotópok között, magukkal ragadják a D2O-t is, így a csökkentéshez ipari desztillálótornyokra van szükség.”

A Preventa.hu GYIK-részében valóban látszik, hogy a cég frakcionált desztillálással dolgozik, de szakértőnk szerint érdemes tudni, hogy a deutériumcsökkentés ezredszázalékos különbséget jelent, amit még mérni sem egyszerű, tudomása szerint inkább a nehézvíz élettani hatásait kutatják, ott viszont a vízmolekulák 98 százaléka D2O.

Az internet nem felejt

Ha felmegyünk a Preventa weboldalára, látjuk, hogy a cég eleget is tett ezeknek a kérelmeknek. Az oldalon már nem olvasható az, hogy „Napjainkban a deutériumdepléció jelentősége a daganatos betegségek kezelésében és megelőzésében már széles körben ismert és elfogadott.” Nincs ötpontos összefoglalás azzal kapcsolatban, hogy „a Dd-víz fogyasztásakor a D-koncentráció csökkenése megállíthatja a tumor növekedését, majd annak részleges, illetve teljes pusztulását idézheti elő.” A cég látszólag mindenben követi az előírásokat, eleget téve a GVH többéves kérésének, illetve az erkölcsi elvárásoknak.

Az internet azonban nem felejt ilyen könnyen. Az oldalt csak a közelmúltban frissítették, talán pont az Index fokozott érdeklődése miatt. Az archive.org tanúsága szerint az aloldalakon még tavaly november 9-én is a mostaninál jóval bővebb, a deutériumcsökkentés előnyeit és hatásait taglaló szöveg volt olvasható, pontosan olyan, mint ami miatt a GVH 2009-ben már megbüntette egyszer a céget. De ha az archive.org-nak nem hisz valaki, akkor nyugodtan nézze meg az angol nyelvű változatot, ami a korábbi magyar szöveghű fordítása. Egy dolog maradt meg, a „Velem történt” aloldal, ahol monogrammal és életkorral azonosított betegek mesélnek arról, hogy segített nekik a Preventa. Megítélés kérdése, de az is elég ráutaló magatartás, hogy a cég mintaboltja a Kék Golyó utcában van, nagyjából szemben az Országos Onkológiai Intézettel.

Az oldal augusztus 29-énAz oldalon az is olvasható, kik hagyták jóvá a terméket. A megkérdezett szakértők szerint nem sokat számít az, hogy egy, a Preventához hasonló elven alapuló terméket az állatgyógyászatban 1999-ben engedélyeztek. „Az általános orvoslásban nem alap, hogy mit engedélyeznek az állatorvosoknak. Az állatgyógyászatban például eutanáziára jóváhagyott szerek is vannak (lásd T-61), amelyek humán alkalmazása elképzelhetetlen lenne. Így a Vetera-DDW-25 nevű termék mint gyógyhatású állatgyógyászati készítmény létezik, ez a legalacsonyabb besorolási szint a gyógyszerek körében" – mondja Győrffy, és nem javítja ki azt a hasonlatot, hogy olyan viszony ez a rákgyógyszereknél, mintha a BLASZ IV-et a Premier League-gel párosítanánk.

Megkérdeztük a honlap átalakulásáról Somlyai Gábort is. Szerinte folyamatosan próbálnak megfelelni a törvényi előírásoknak is, bár furcsának tartja, hogy a cigarettát lehet úgy árulni, ha ráírják, hogy halált okoz, az ő termékükre viszont nem lehet ráírni, hogy esetleg segíthet.

Állami támogatás

A nekünk nyilatkozó szakértők elismerték, hogy a kutatás fontos, és mivel a víz nem árt, a forgalmazását legfeljebb szabályozni lehet, betiltani semmiképp sem. Ráadásul a tapasztalatok szerint a rákbetegeknek segíthet az, ha többet költenek a szokásosnál az elfogyasztott táplálékokra. „Egy sugárkezelésen vagy kemoterápián átesett betegnél fontos, hogy naponta elegendő vizet fogyasszon, még akkor is, ha ez a víz nem feltétlenül valami speciális dolog. A speciális diéták szerepe ettől még fontos: feljavítják vagy segítenek megőrizni a beteg általános kondícióját, ami sokat számít a betegség leküzdésében" – mondja Győrffy, aki szerint azonban fontos kiemelni, hogy a legfrissebb eredmények arra mutatnak rá, hogy  a súlyos, halálos betegek közül azok életminősége jobb lehet, akik tisztában vannak azzal, hogy nincs nekik megfelelő gyógymód, nem pedig azoké, akik a gyógyulás reményében a tudományosan nem elfogadott, alternatív megoldásokat hajtják még az utolsó hónapokban vagy hetekben is.

Természetesen a csökkentett deutériumtartalmú víz hatásairól, ahogy más, ehhez hasonló termékekről is a világban, több tanulmány is született, de az igazi bizonyíték, a széles körben sikeres klinikai tesztek még hiányoznak, így a víz gyógyszerként való regisztrálása sem történt meg. Önmagában az, hogy a speciális víz hatott a kísérletekben használt egerekre vagy szövetmintákra, nem elég. „Minden rákellenes szer tesztje ilyen kísérletekkel kezdődik. Bár a végül igazán hatékonynak bizonyuló gyógyszereket is itt próbálják ki először, az, hogy valami az alapkísérletekben működik, még nem mutat túl sokat. A lényeg, hogy a szer a betegekben is hasson" – árul el részleteket Győrffy a rákkutatás alapjairól. „A kísérletekben használt egereknek például nincs immunrendszerük, így nagyon sokféle dolog mutat eredményeket. Vannak kutatócsoportok, akik szinte véletlenszerűen próbálnak ki mindenfélét, az ígéretes eredményeket pedig továbbviszik az emberes kísérletek felé."

A HYD Kft. a '90-es években már kérelmezte a deutériumcsökkentett víz gyógyszerként való törzskönyvezését, de az OGYI ezt elutasította, „mivel a készítmény hatásosságát igazoló klinikai vizsgálatok nem bizonyították annak kedvező hatását, valamint a vizsgálatok lefolytatásában komoly hiányosságok, és a  protokolltól való eltérések is mutatkoztak”. Somlyai szerint az iratokból a mai napig kimutatható, kinek a hibája az, hogy az OGYI a látványos eredmények ellenére sem tartotta megalapozottnak a kísérletek továbbfolytatását.

A kutatások persze tovább folynak, a cég 2013-ban egy tervezett beadvánnyal kapcsolatban konzultált az OGYI szakembereivel, így igaz lehet az az állítás, ami nem olyan régen még olvasható volt a Preventa.hu-n: az emberi gyógyszerként való törzskönyvezéshez szükséges eljárások folyamatban vannak, bár az OGYI szerint ez úgy lenne pontos, hogy a törzskönyvezéshez szükséges eljárásokhoz szükséges eljárások vannak folyamatban. A GVH 2009-es döntése értelmében amúgy ez is olyan mondat, ami megtévesztő lehet, valószínűleg ezért is tűnt el az oldalról majdnem nyom nélkül.

A HYD egy idén szeptemberben lezárt projekthez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adatai szerint 26 666 500 forint állami támogatást kapott „deutériummegvonásra épülő, daganatellenes készítmények integrálására” az onkológiai kezelések rendszerébe. A cég közleménye 24 141 760 forintot, illetve négyféle új gyógyszerkészítményt és gyógyszer-kombinációt említ, amelyek törzskönyvezését kezdeményezik, az onkológiai alkalmazás 3-6 éven belül várható.

Nekünk küldött válaszaiban dr. Somlyai Gábor, a HYD ügyvezető igazgatója szerint bár az Amerikai Ráktársaság ajánlásában valóban nem szerepel csökkentett deutériumtartalom, a deutériummegvonás biológiai, élettani hatásait független külföldi kutatók is visszaigazolták. „Az elmúlt évek molekuláris biológiai vizsgálatai és állatkísérletes eredményei megerősítették, hogy a deutériumdepléció befolyásolja a szignál transzdukciós folyamatokat, és apoptózist indukál, amely a COX-2 gén és a prosztaglandinszintézis gátlásán keresztül valósul meg.

Tudományos publikációkban közöltünk molekuláris eredményeket arra vonatkozóan, hogy a deutériummegvonás gátolja olyan onkogének expresszióját, amelyeknek kulcsszerepük van a daganatok kialakulásában. Hosszú távú állatkísérletek igazolták, hogy a csökkentett deutériumtartalmú víz gátolja a tumorok kifejlődését kémiai rákkeltő anyaggal kezelt egerekben."

Somlyai elmondta, hogy a 24 millió forintos támogatás új készítmények alapkutatásaira ment el, illetve az eljárás hatékonyságát növelő vizsgálatokra. A jövőben elkészül az a desztillálótorony, amivel magasabb farmakológiai minőségű vizet állíthatnak elő. Ha ez megvan, újra nekifutnak a klinikai vizsgálatoknak, ezek eredményei két év múlva várhatók. „20 éve azon dolgozunk, hogy a deutériumcsökkentés hivatalos gyógymód lehessen, gyógyszerként árulhassuk a termékeinket, hogy az állami támogatás segítsen hozzá minél több embert ehhez a lehetőséghez. Tény, hogy nem olcsó egy kúra, de a Preventa forgalmazása segít minket abban, hogy a kutatásokat elvégezzük.”

Somlyai szerint nem meglepő, hogy egy ilyen ígéretes szernek ennyi idő kell az áttöréshez. „A tudomány erről szól: az új eredményeknek idő kell, hogy legyőzzék a régi dogmákat. A HYD-nél hiszünk abban, hogy a deutériumcsökkentés alapjaiban rengeti majd meg az onkológia világát, most azonban még azok vannak többségben, akik szerint a Föld lapos.” Somlyai úgy véli, kéttípusú tudós van: aki ismeri a deutériummegvonás friss eredményeit és támogatja őket, illetve aki nem ismeri, ezért ellenük dolgozik. Az általunk megkérdezett szakemberek és hatóságok az ügyvezető szerint egyelőre mind az utóbbi csoportba tartoznak.

Forrás

TOP 5