Skip to main content

Az Európai Unióban is ijedséget váltott ki a lehetőség, hogy mi lesz akkor, ha a többi kormány is a multik és a bankok adóztatására tér át – mondta el Kiszelly Zoltán politológus az MNO-nak adott interjújában azzal kapcsolatban, hogy mi áll az Orbán-kormányt ért “eszeveszett és alaptalan” támadások mögött.

Az ismert politológus szerint voltak nagyon erőteljes támadások a korábbi kabinetek ellen is. Kiszelly szerint most leginkább a magyar példa elterjedésétől tartottak, ugyanis Budapest nagyon sok érdeket sértett azzal, hogy nem ortodox módon kezelte a válságot, valamint, hogy az IMF-fel kapcsolatban a török utat választotta, és nem alkalmazta a korábbi megbukott recepteket.

- Az unióban is ijedséget váltott ki, hogy mi lesz akkor, ha a többi kormány is a multik és a bankok adóztatására tér át. Ebben az esetben egyébként ezek a multicégek már messze nem lennének olyan nyereségek. A magyar kormány megfordította a bizonyítási eljárást Brüsszellel szemben is a vitatott jogszabályok kapcsán, mivel arra kérte az uniós és nemzetközi intézményeket, hogy mutassanak rá a konkrét kifogásokra. Ezeket a vitatott pontokat egyébként később módosította is a kabinet. Nem nagyon találtak fogást Orbánékon sem jogi, sem más eszközökkel. Nyilván voltak törekvések a kormány megbuktatására, mivel annak intézkedéseinek a terjedésétől nagyon féltek. Egyes döntések, amelyeket meghozott az Orbán-kormány, más országokban is követőkre találtak. A bankadót emelték Szlovákiában, Angliában szóba került a rezsicsökkentés és a segélyért munka elvének bevezetése, és a magánnyugdíjpénztárakat is hasonlóan államosították Lengyelországban, mint itthon – magyarázza az mno-nak adott interjúbana szakember.

Kiszelly azt is mondta, hogy szerinte a Fidesz erejének a fő oka, hogy a 2002 óta a mérsékelt jobbközép szavazókat egyesíteni tudta, és a kisebb jobboldali pártok felszívódtak. A másik ok, hogy nyolc év rossz baloldali kormányzás után Gyurcsány Ferenc miatt nagyon sokan elpártoltak a baloldaltól.

Baloldali győzelem?

A politológus egyébként nem zár ki egy esetleges baloldali győzelmet idén. Viszont úgy látja, ennek a nyugdíjasok és a közalkalmazottak lennének a vesztesei.

- Nem lehet kizárni, hogy 2002-höz hasonlóan győz a baloldal. Most is elképzelhető, hogy találnak egy olyan személyt, akivel választást lehetne nyerni, majd Medgyessy Péterhez hasonlóan később meg lehet tőle szabadulni. Az első Orbán-kormány által nehezen létrehozott állami struktúrát 2002-t követően szétverték, privatizálták, így vélhetően 2014 után is erre számíthatnánk. Sok szimbolikus lépést hoznának, amivel a jobboldali szavazótábort mozgósítanák, így például közterek átnevezésével, szobrok elmozdításával. Könnyen lehet, hogy gazdasági téren az IMF-es megoldások térnének vissza, amelynek a levét a nyugdíjasok és a közalkalmazottakat fizethetik meg, míg a bankok és multicégek lennének a nyertesek. A keleti nyitás első eredményei is veszélybe kerülhetnek, mivel a balliberális elit kritikátlanul viszonyul Brüsszelhez és Washingtonhoz, így ezt vélhetően a kormányzásuk alatt is érvényesítenék – magyarázta.

A teljes interjú itt olvasható.

Forrás: http://www.pecsma.hu/csemege/ezert-tamadjak-az-orban-kormanyt/

Kép forrása: http://myriport.hu/orban-viktor-ma-tenyleg-50/

TOP 5