Skip to main content

A felelős turizmus arra törekszik, hogy a lehető legkisebb hatást gyakorolja a felkeresett vidék környezetére és kultúrájára. A felelős túrista minimalizálja az általa okozott károkat és fogyasztásának tudatosságával előmozdítja a helyi emberek jólétét is. A cél az, hogy turizmus által látogatott helyek sokáig vonzók maradhassanak mind az odalátogatóknak, mind az ott élőknek.

A korábban használt fenntartható turizmus kifejezést egyre inkább a felelős turizmus váltja fel. A felelősség ugyanis közös, jelentős szerepe van az utazási irodáknak, a turizmussal foglalkozó kormányzati szereplőknek, a célállomás legkülönbözőbb szolgáltatóinak, a túraszervezőknek és maguknak a turistáknak is.  

Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő című műsorának vendége Pénzes Erzsébet, a Pannon Egyetem tanársegédje szerint az ökoturizmust külön kell választani a felelős turizmustól. A legfontosabb, hogy a fenntartható turizmus minden elvét be kell tartania. Az ökoturizmus esetében a környezetért felelősséget vállaló turista utazásának motivációja a védett természeti és kulturális értékek felkeresése.

Ha nem tudja ma este megtekinteni a filmet, megteheti itt, a csatorna weboldalán.

http://videa.hu/videok/nagyvilag/2013.11.28.-1.resz-felelos-turizmus-CpzkLWj42ujf5xXL

http://videa.hu/videok/nagyvilag/2013.11.28.-2.resz-felelos-turizmus-stwHkONNGkhPjS6Z

TOP 5