Skip to main content

Élő paraszti udvart hoztak létre Átányban. Szeretnék, hogy a mai generáció is megismerje az önfenntartó képesség hatásmechanizmusait.

Élő paraszti udvart hoztak létre Átányban, hármas céllal: egy helyen bemutatni az Európában legfeldolgozottabb néprajzi kultúrát; a két beltelkes települési struktúrát, valamint a '60-as, '70-es évek parasztházainak berendezését kiegészítve a gazdasági részleggel.

Átalakították a Kossuth út 4. szám alatt lévő, 1896-ban épült parasztházat és telket, amit benépesítettek a paraszti kultúrához tartozó állat- és növényállománnyal is.

A nyáron kezdődött munkálatok befejeződtek, minden elkészült, így a napokban ünnepélyes keretek között adták át az érdeklődőknek a kutatási területet. Az ünnepséget a község önkormányzata, az egri Dobó István Vármúzeum a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel, valamint a Néprajzi Múzeummal együttműködve szervezte.

– A falu lakosságának összefogása és segítsége nélkül mindezt, amit itt láthatunk, nem sikerült volna elkészíteni – kezdte köszöntőjét Gönczi Mihály polgármester. – Európában nincs még egy ilyen hely, ahol ennyire komplexen elérhető a kultúránkat és nemzeti értékeinket bemutató tér. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a mai generáció megismerje az önfenntartó képesség hatásmechanizmusait.

Forrás: http://www.heol.hu/heves/kozelet/europaban-nincs-meg-egy-ilyen-hely-523043

Kép: A felnövekvő generációt tanítanák Átányban. Már látogatható az udvar FOTÓ: LÉNÁRT MÁRTON

TOP 5