Skip to main content

Két hónapja maradt a külföldi földtulajdonosoknak, hogy eladják a Magyarországon illegálisan szerzett termőföldjeiket. Később már büntethetik korábbi tetteikért őket.

A hét elején fogadott el az Országgyűlés egy olyan jogszabályt, amely alapján 60 napot adtak a zsebszerződéssel magyar termőföldhöz jutó külföldieknek, hogy szabadon eladhassák illegálisan szerzett javaikat. Azt követően már az illegális földszerzésért büntethetik őket, sőt azt sem követelhetik, hogy a földekért így kifizetett vételárat visszakövetelhessék.

A zsebszerződések kötését már korábban bűncselekménnyé minősítették a honatyák, s 2013 nyarától azt már akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is „honorálhatják” a hatóságok. 2014-től az illegálisan szerzett földek az államhoz kerülnek, pontosabban a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez. Emellett a földhasználati nyilvántartásban már az állampolgárságot is fel kell tüntetni.

Az új földforgalmi törvény szerint - amelynek nagy része december 16-től lép hatályba – minden földvételi és bérlési szerződést egyrészt az állami hatóság, másrészt a helyi földbizottságok vizsgálják, így folyamatos lesz a kontroll az ügyletek felett.

Tegyük hozzá, az a külföldi, aki mondjuk tíz év szerzett itthon földet, jól is kijöhet az ügyletből. Akkoriban ugyanis 100-200 ezer forintért jutott egy hektárhoz, mely ma már 800-1000 ezer forintot ér. Ugyanakkor a szabályozással az a baj, hogy a hazai spekulánsokat nem nagyon tárja fel – a hírekben sincs szó nagyon róluk. Holott szinte biztos, hogy jóval nagyobb területeket szereztek magyar spekulánsok illegálisan, mint a sokat szidott külföldiek.

Forrás: http://www.szabadfold.hu/gazdanet/el_kell_adniuk_a_kulfoldieknek_magyar_foldjeiket

TOP 5