Skip to main content

A felvételkori árfolyamon kellene forintosítani a devizahiteleket Róna Péter közgazdász szerint. A közgazdász a Hír TV Magyarország Élőben című műsorában közölte, nem ért egyet a bankszövetség vezetőjével. Szerinte az átváltást meg lehet úgy is oldani, hogy ne legyen hatással a forint árfolyamára. Úgy véli, ehhez a svájci és a Magyar Nemzeti Banknak kellene piacon kívüli megállapodást kötnie.

„A kormánynak nem az a feladata, hogy a bankokat ebben segítse, én teljes mértékben ellenzem, hogy a kormány, az állam ebben a tehermegosztásban részt vegyen – közölte Róna Péter. – Nem ez a feladata. Az államnak az a feladata, hogy a betétesek betétét biztonságban tartsa. Ha egyik vagy másik bank ebből a körülményből megroggyan, hát ilyen az élet, ez a piacgazdaság farkastörvénye” – tette hozzá a közgazdász.

Mint arról korábban beszámoltunk: novemberig nem tudja az ügyfelek javára módosítani a devizahiteleket a bankszövetség – így reagált a kormánypárt ultimátumára a szervezet elnöke. A devizahitelezés problémáit ráadásul Patai Mihály szerint a kormány nélkül nem lehet megoldani. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint egyéni megoldásokkal csak 15 százalékkal csökkenhetnek az adósok terhei.

(A nem egész egyperces videó itt tekinthető meg: http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/rona-ha-egyik-masik-bank-megroggyan-hat-ilyen-az-elet-1184192)

Forrás: http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/rona-ha-egyik-masik-bank-megroggyan-hat-ilyen-az-elet-1184192

TOP 5