Skip to main content

Az Aegon Befektetési Alapkezelő 12 ezer fő körében végzett Diplomapersely kutatásának eredményei szerint a megkérdezett szülők 86 százaléka számára fontos, hogy gyermeke diplomát szerezzen.

Miközben a többség szívesen támogatná pénzügyileg gyermeke diplomaszerzését, alig van olyan, aki már félretett volna kifejezetten ilyen célra és a megtakarítás formáját illetően is nagy a bizonytalanság. Az alapkezelő szakértői szerint megfelelő befektetéssel akár havonta pár ezer forint félretétele is elegendő lehet a későbbi felsőfokú tanulmányok finanszírozására.

Az Aegon Befektetési Alapkezelő által megkérdezett 12 ezer fő többsége fontosnak tartja, hogy gyermeke diplomát szerezzen és azzal is tisztában van, hogy a felsőoktatási tanulmányok ideális esetben is legalább milliós nagyságrendű kiadással járnak – derül ki az alapkezelő Diplomapersely kutatásából. A 12 ezer fős, gyermekkel rendelkezők körében végzett online felmérés alapján megállapítható, hogy a túlnyomó többség (86 százalék) számára fontos, hogy gyermeke diplomás legyen. A kutatás rámutat, hogy a szülők többé-kevésbé jól mérik fel a felsőoktatási tanulmányokkal kapcsolatos jövőbeni kiadásaikat, ugyanakkor ezekre nem készülnek fel időben. A válaszadók tisztában vannak azzal, hogy a diplomaszerzés költséges: 43 százalékuk szerint 2 millió forintnál is többe kerül hozzájutni egy átlagos felsőfokú képesítéshez, de az 1-2 millió közötti sávot is 33 százalék választotta.

Miközben a várható kiadásokkal tisztában vannak, kifejezetten a gyerekek felsőoktatási költségeire félretett megtakarítással a válaszadóknak csak a 16 százaléka rendelkezik. Sokan még nem tudják azt sem, hogy miként támogatják majd gyermekük felsőfokú tanulmányait, de mindenképpen szeretnék segíteni ebben a gyereket (válaszok 56 százaléka). Kevesen mondják, hogy nem tervezik a pénzügyi segítségnyújtást (válaszok 13 százaléka) és nem sokan bíznak abban, hogy a diákhitellel megússza a család a jelentősebb kiadásokat (válaszok 5 százaléka).

A többség (51 százalék) szerint havonta több mint 10 ezer forint megtakarításra lenne szükséges a felsőfokú képesítés megszerzéséhez. Az Aegon Alapkezelő szakértői szerint azonban akár ennél kisebb összeggel is fel lehet készülni a gyerek felsőfokú tanulmányainak költségeire, a képzés jellegétől függően. „Ha időben nekilátunk, akár havonta pár ezer forint is elegendő lehet gyermekünk felsőfokú tanulmányainak finanszírozására.” – mondta el Tuli Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő munkatársa. Ha például egy jelenleg 3 éves gyermek államilag nem finanszírozott informatikai felsőfokú tanulmányaira kezdenénk spórolni, akkor már havi 6 ezer forint megtakarítással is biztosítani lehetne a diploma megszerzésének költségeit.

Forrás: http://www.vg.hu/penzugy/a-szulok-nem-sporolnak-a-gyerek-diplomajara-pedig-draga-lesz-411094

Kép forrása: http://publicer.hu/cikkek/ket-szakos-diploma-miert-jo-nekunk-a-major-minor-rendszer.html/2403

TOP 5