Skip to main content

A képviselőház tegnapi ülésén a parlamenti többség jóváhagyta a 164/2008-as környezetvédelemre vonatkozó sürgősségi rendelet módosításait, amelyek értelmében öt évre csökkentették az eddig tíz évre kibocsájtott környezetvédelmi engedélyek érvényességét, illetve eldöntötték, hogy Románia génmódosított növényeket termeszthet a Natura 2000 hálózatba besorolt területeken.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei képviselője tiltakozását fejezte ki az elfogadott módosításokat illetően és elmondta, hogy a Szövetség képviselőházi frakciója nem ért egyet az elfogadott módosításokkal, így ellene szavazott - áll az RMDSZ hírlevelében.

„Úgy gondoljuk, a kormánypártok által elfogadott módosítások következtében növekedik a környezetvédelmi engedélyek kibocsájtása körüli bürokrácia" - taglalta Cseke. A képviselő a továbbiakban a Natura 2000 hálózatban szereplő területeken történő génmódosított növények termesztése ellen érvelt: „köztudott, hogy Románia az Európai Unióhoz való csatlakozási szerződés aláírása által elkötelezte magát ezen területek felvállalására, hiszen mindezek különleges státussal rendelkeznek az Európai Unió szintjén és az Európai Bizottság különös figyelmet fordít állapotukra".

Az EU-n belül nincs határozott álláspont a génmódosított növényeket illetően, de sok ország visszafogottan áll hozzá a termesztésükhöz.

A rendelkezés értelmében a környezetvédelmi területek egy részén továbbra is tiltott marad ezen növények termesztése, de a Natura 2000-es területek kivételt fognak képezni. (hírszerk.)

Forrás: http://itthon.transindex.ro/?hir=33350

Kép forrása: http://www.7hatar.ro/html/index.php/hu/news/526-a-gmo-es-monstanto-ellen-tuntettek

TOP 5