Skip to main content

Lassan elviselhetetlen nyomás nehezedik a kiterjedt kínai árnyékbankrendszerre, miután az adósok egyre nehezebben boldogulnak rövid távú tartozásaik törlesztésével − figyelmeztetett a Fitch Ratings.

Az új hitelek felét alapok, vagyonkezelők, offshore pénzügyi szolgáltatók nyújtják, ezért semmit sem mond a hivatalos adat, amely szerint a bankok behajthatatlan hiteleinek állománya csak egy százaléka eszközértéküknek. Emellett a Fitch szerint kétezer milliárd dollárnyi kölcsönt rejtettek el titkos belső könyvelésükben, amelynek segítségével megkerülhetik a kormány hitelpiaci korlátozásait.

A Société Générale becslése szerint a kínai vállalatok adósságszolgálata elérte a GDP 30 százalékát − ilyen arány a pénzügyi válságot megelőzően szokott kialakulni. A kihelyezett új hitelek hatékonysága romlik: míg korábban minden egy jüan pluszkölcsön 0,85 jüannal járult hozzá a GDP növekedéséhez, ez mostanra 0,15-re romlott le.

A China Securities Journal arról írt a múlt hét végén, hogy a vállalatoknak idén ezer milliárd dollár hitelkamatot kell törleszteniük. Ezért az új hitelek jó része törlesztésre megy el, ahelyett hogy a termelést finanszírozná. A lap szerint a kínai pénzügyi rendszer eszközállománya, amely közel nyolcszorosára nőtt az elmúlt évtizedben, elérheti a GDP 221 százalékát.

Elemzők attól tartanak, hogy akármilyen erős is a kínai gazdaság, ezt az eladósodottságot nem tudja kínőni.

Forrás: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/osszeomolhat_a_kinai_hitelpiac.557077.html

TOP 5