Skip to main content

Csökkentette idei növekedési prognózisait a Világbank. A szervezet legfrissebb előrejelzései szerint idén 2,2 százalékos lehet a globális növekedés, 0,2 százalékponttal lassabb, mint ahogy korábban várták.

A növekedési kilátásokat illetően pesszimistább a Világbank. A szervezet tegnap este tette közzé friss előrejelzéseit, amelyek szerint idén 2,2 százalékkal növekedhet a világgazdaság. Januárban még 2,4 százalékos növekedést vártak a szervezet szakértői, de pesszimistábbak a legnagyobb feltörekvő gazdaságok (Kína, Brazília, India) növekedési kilátásait illetően is.

Jó hír viszont, hogy javult a japán és az amerikai gazdaságok növekedési kilátásainak megítélése.

A jelentés szerint 2014-ben, globálisan a korábbi 3,3 helyett 3 százalékos növekedést várnak. A legnagyobb problémát a fejlett országokat sújtó magas munkanélküliség, a feltörekvő gazdaságok lassulása, és a kereskedelmi aktivitás globális gyengülése jelenti - vélik a szervezet szakértői.

Andrew Burns, a jelentés vezető szerzője újságíróknak elmondta, a várható növekedés jobban illeszkedik a potenciális növekedési ütemhez, ezért az mondható, hogy a világ a válság utáni új rend felé mozdul.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/alacsonyabb_novekedest_var_globalisan_a_vilagbank.185193.html

Kép forrása: http://idokjelei.hu/2012/01/a-jelek-szerint-fel-kell-keszulni-a-legrosszabbra/

TOP 5